В Україні на один світоглядний портал стало більше

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 13.10.2010 04:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11743

12 жовтня в публічній бібліотеці імені Лесі Українки відбулася презентація нового світоглядного порталу «Рідна країна».

http://ridnaua.org/

Новий портал представив автор ідеї, громадський і політичний діяч, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко.

За словами, М.Томенка, «Рідна країна» – це перший в Україні окремий культурологічний портал, який об’єднує різноманітні напрямки гуманітарної сфери. Він задумувався як своєрідний Інтернет-посібник для людей, що допоможе їм відкрити Україну та вийти за межі формальних знань про неї.

«Саме тому його варто позиціонувати не лише як культурологічний, а більше як світоглядний портал. Працюючи над ним, ми намагаємося максимально показати історичну унікальність, природну красу, культурну неповторність та світоглядну своєрідність країни, в якій живемо», - зазначив він.

Говорячи про структуру порталу, Микола Томенко відзначив, що змістовне наповнення «Рідної країни» вирізняється двома головними рисами: лише позитивні та інформативні матеріали і відсутність будь-якої партійної і політичної дискусії.

Портал має п’ять розділів, які представляють Україну «громадянську», «здорову», «культурну», «освічену» та «туристичну». До створення порталу було залучено найкращих фахівців, відомих особистостей, знакових людей, які знають проблеми гуманітарної сфери та які зробили вагомий внесок в просування і популяризацію іміджу України. На порталі вони виступають у ролі експертів відповідних розділів.

Окрім того, однією з особливостей порталу є можливість (попередньо зареєструвавшись) самостійно наповнювати його розділи для постійного поповнення «інформаційної скарбниці» української культури.

«Це ідеологія порталу – він відкритий. Тобто будь-хто може зареєструватися і дати інформацію про свій проект, про себе, про те, що він зробив чи планує зробити для України», - підкреслив М.Томенко.

Новий портал представив автор ідеї, громадський і політичний діяч, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко

Розповідаючи історію виникнення ідеї створення такого Інтернет-ресурсу, Микола Томенко сказав, що його Фонд «Рідна країна» вже не перший рік втілює в життя різного роду освітні, туристичні та просвітницькі проекти, які користуються широкою підтримкою у регіонах. «Так, презентуючи свою роботу у бібліотеках, школах, вузах країни, ми почули пропозиції про те, що всі наші проекти варто було б перекласти на мову Інтернету», - сказав він, пояснивши, що на сайті можна буде не лише прочитати про аудіо- та відео проекти Фонду, а й почути «живі голоси» письменників (В.Симоненка, В.Стуса, М.Рильського, О.Гончара тощо); знайти для дітей мелодійні українські колискові, цікаві казки та пісеньки; переглянути унікальні відеозаписи, наприклад виступ Олександра Довженка на з’їзді у 1943 році тощо.

«Сьогодні ми презентували перший в Україні, свого роду міжгалузевий, а не вузькокультурологічний світоглядний ціннісний проект, оскільки ми починаємо від суспільних уявлень якою повинна бути Україна, якою повинні бути ключові цінності України і завершуємо здоровим способом життя, екологічними проблемами», - розповів ініціатор ідеї.

«Тут немає побутової політики, немає партійно-політичної дискусії, тут лише ціннісні речі і дискусія стратегічного характеру. Тобто освіта, охорона здоров’я та життя, туризм, культура, спорт, – все те, що робить образ нашої країни красивим позитивним та оптимістичним», - додав М.Томенко.

Підсумовуючи, Микола Томенко висловив сподівання, що ближчим часом «Рідна країна» стане «порталом країни, яку ми не знаємо, країни з унікальними надбанням історії, традиції, культури і з тими проектами, які робляться, але в силу відсутності комунікацій про них ніхто не знає». «Я сподіваюся, що за кілька років це буде те місце, де люди зможуть дізнатися все найкраще про Україну», - наголосив він.

Портал «Рідна країна» створено Богданом Гдалем, розробником і засновником багатьох дружніх до порталу “Аратта. Вікно в Україну” культурологічних веб-проектів, серед яких - “Скарби”, Рукотвори, “Мамаєва слобода”, сайт фестивалю “Червона рута”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.