Будуємо нову країну. Українцям пропонують харчі за картками?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 13.10.2010 12:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11747

Український уряд планує боротися з бідністю шляхом запровадження карток на продукти харчування для мало забезпечених громадян.

Продуктові картки - це далеко не креатив українських урядовців, не мавпування совка, а поширення досвіду Росії на українських теренах

Згідно із задумом урядовців це дозволило би відмовитися від державного регулювання цін на, так звані, соціальні продукти. Утім, опозиція ідею вважає цинічною і зазначає, що талони на продукти в Україні запроваджували лише в часи Другої Світової війни та в добу перебудови.

Уряд планує запровадити соціальні картки для забезпечення незаможних громадян продуктами харчування. У Кабінеті Міністрів це вважають альтернативою регулюванню цін на продукцію сільгоспвиробників, що, теоретично, сприяла би розвитку аграрного сектору. Про підготовку до запровадження карткової системи повідомив Міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк.

«Я вважаю, нічого поганого, якщо країна випустить соціальні картки. Такі картки є в усіх розвинених країнах», – сказав він.

Утім, опозиція висловила обурення з приводу соціальних карток, назвавши їх продовольчими і заявивши, що влада просто не передбачила у держбюджеті кошти для дотацій. Член парламентського комітету з соціальної політики, народний депутат від БЮТ Андрій Павловський в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що запровадження карток на продукти – це повернення до радянських методів соціального захисту населення.

«Якщо ми йдемо до ринкової економіки, які можуть бути продовольчі картки? Продовольчі картки були підчас Великої Вітчизняної війни і потім підчас перебудови. Невже ми хочемо повернутися до тих часів. Треба, просто, уряду більш дієві заходи вживати щоб контролювати, регулювати стан економіки. Ще недовго і ми повернемося у сільському господарстві до трудоднів. Так можна далеко зайти!», – каже депутат.

На думку Андрія Павловського, в умовах ринкової економіки малозабезпечених громадян слід підтримувати прямими грошовими дотаціями.

Не плутайте соціальні картки з продуктовими – Хара

Інший член парламентського комітету з соціальної політики, народний депутат від Партії Регіонів Василь Хара заявив Радіо Свобода, слід розрізняти продовольчі і соціальні картки, а впровадження останніх дозволить впорядкувати облік громадян, що користуються пільгами.

«Це буде картка, яка фіксуватиме застраховану особу у фонді соціального страхування. У нас пільговиків в Україні більше, мабуть, ніж в усіх країнах СНД разом узятих. Рано чи пізно це потрібно буде робити, оскільки, мета кожної нормальної країни – звести до мінімуму використання готівки. Так для держави зручніше», – зауважив Хара.

Тим часом, у Міністерстві економіки заявили, що мова йде не про введення талонної системи, а про оптимізацію системи пільг в країні. За словами речника відомства Ігоря Луценка, практика впровадження соціальних карток є поширеною як у Росії так і у США.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.