Лукашенко обговорює можливість автокефалії білоруської церкви. В Білорусі також закрито телеканали РФ

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 13.10.2010 22:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11754

На відміну від своїх українських колег, Президент сусідньої Білорусії визначив зовнішнє джерело загрози державності і приймає відповідні заходи безпеки: вже закриті російські телеканали. На черзі - автокефалія білоруської церкви.

Президент Бєларусі Олександр Лукашенко під час нещодавнього візиту в Туреччину на зустрічі з патріархом Константинопольським Варфоломієм міг обговорювати можливість автокефалії білоруської церкви, повідомило виданню "Газета.ru" джерело в оточенні глави Білоруської православної церкви Митрополита Мінського й Слуцького Філарета.

Офіційно в адміністрації Президента Білорусії й в екзархаті інформацію не підтверджують.

Як вважають російські експерти, незважаючи на загострення конфлікту з Москвою, Лукашенко навряд чи піде на відокремлення місцевої церкви від РПЦ, тому що для цього немає жодних передумов - ані парафіяни, ані духівництво не підтримують ідею автокефалії. Отже, якщо розмова справді мала місце, єдиною метою Лукашенко було подражнити Москву.

Про те, що однією з тем бесіди могла стати можлива автокефалія білоруських православних, відразу після зустрічі повідомили кілька грецьких телеканалів. Наступного дня цю інформацію підтвердив експерт білоруської Академії управління при Президенті, пов'язаної з адміністрацією Лукашенка, Сергій Шиптенко. Як зазначив експерт, Константинопольський патріарх підтримує курс на автокефалізацію православних церков по усьому світу.

Шиптенко припустив, що питання автокефалії білоруської церкви могли обговорювати під час візиту Лукашенка. Через два дні Шиптенка було звільнено з академії за формальним приводом, однак експерти вважають, що справжньою причиною його зняття з посади стали саме коментарі із приводу зустрічі Лукашенка з патріархом Варфоломієм.

Нагадаємо, що автокефальні настрої вже давно спостерігаються і в Україні. Два роки тому під час візиту Константинопольського патріарха Варфоломія тодішній Президент країни Віктор Ющенко попросив його сприяти наданню автокефалії Української православної церкви. Поки що канонічна УПЦ перебуває в юрисдикції Московського патріархату, існує також неканонічна Українська православна церква Київського патріархату.

В Росії вважають, що Константинопольський патріарх Варфоломій навряд чи буде готовий підтримати ідею автокефалії Мінська. У травні під час візиту в Росію він давав високу оцінку взаємодії керівництва РФ із Російською православною церквою. Предстоятель тоді висловив подяку Президенту РФ Дмитру Медведєву й прем'єр-міністру Володимиру Путіну, назвавши їх "великими християнськими керівниками".

В Білорусії закрито російські телеканали

Тим часом у Москві готуються до нової атаки на Лукашенка. Останніми випадами проти Лукашенка в російських ЗМІ став сюжет Першого каналу про вибори в Білорусії й четвертий фільм НТВ серіалу "Хрещений батька". У середу в столиці РФ пройде зустріч голови адміністрації Президента РФ Сергія Наришкіна з білоруськими журналістами.

Сайт "Хартія'97" у середу повідомив про подію, яка може бути пов'язана з майбутньою зустріччю Наришкіна з журналістами. За даними видання, сьогодні вранці було припинено трансляцію російських каналів ОРТ, НТВ і РТР на Білорусь. По даним Білоруської державної телерадіокомпанії, трансляцію російських каналів припинено через "технічну профілактику". У цій інформації можна засумніватися, вивчивши програму телепередач на 13 жовтня - очевидно, що про жодну профілактику в телекомпаніях не підозрювали.

Як пишуть іноземні ЗМІ, люта і навмисно публічна "словесна війна" між Бєларуссю і Росією наводить на думку, що Кремль припиняє підтримку Лукашенка і дає зрозуміти це білорусам напередодні виборів. Москві терпець увірвався у відносинах із союзною Білорусією та її авторитарним президентом.

1 жовтня Олександр Лукашенко звинуватив Москву в розв'язуванні інформаційної війни проти бєларуської влади напередодні президентських виборів.

4 жовтня Дмитро Медведєв звинуватив Олександра Лукашенка в тому, що той намагається зробити Росію одним з головних ворогів своєї країни.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.