Нардеп Кармазін судитиметься з Литвином

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.10.2010 10:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11757

Народний депутат, віце-прем’єр опозиційного уряду Юрій Кармазін подав до Вищого Адміністративного суду позов про скасування низки законів, ухвалених парламентом.

Народний депутат України, Голова Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазін 12 жовтня 2010 року звернувся до Вищого Адміністративного суду України з позовом до Верховної Ради з вимогою скасувати постанови про прийняття Законів України «Про Кабінет Міністрів України», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» та «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», повідомила прес-служба партії.

Як зазначив парламентарій, вказані законопроекти було прийнято з грубим порушенням Конституції України та Регламенту Верховної Ради, чим було позбавлено народних депутатів України права законодавчої ініціативи.

Під час прийняття вищезазначених законопроектів Юрій Кармазін наголосив: «Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, вельмишановний Український народе, те що відбувається зараз в залі, надзвичайно далеко від дотримання Конституції України, надзвичайно далеко. Я хотів би зауважити і звернути увагу вас, шановний Володимире Михайловичу, звернути увагу Віктора Федоровича Януковича, звернути увагу Прем’єр-міністра на те, що у нас з вами в країні стався серйозний прецедент. Я думаю, що міністр юстиції має розуміти, що якщо скасували Закон про внесення змін до Конституції, це ще не значить, що скасували Конституцію, це по-перше. А по-друге, це ще не значить, що тепер всі закони мають прийматися в порушення того рішення і тієї Конституції, однієї чи другої. Те що нам пропонується порушити цей прецедент, це само по собі безпрецедентно».

В своїх позовних заявах парламентарій чітко вказав на порушення процедури прийняття вказаних законопроектів, передбаченої Регламентом Верховної Ради. Зокрема, парламентарій зазначив, що законопроекти було прийнято без обов’язкових висновків профільних комітетів, без надання можливості народним депутатам внести поправки та пропозиції, без висновків юридичної експертизи тощо. Слід відмітити, що зміни до Регламенту Верховної Ради було прийнято за відсутності обов’язкової експертизи науково-експертного управління ВР.

Крім того, особливу увагу Юрій Кармазін звернув на рішення Конституційного Суду України від 30.09.2010 № 20-рп/2010, яким було визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), Закон України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року у зв'язку з порушенням конституційної процедури його розгляду та прийняття.

«Рішенням Конституційного Суду України від 30.09.2010 № 20-рп/2010 по справі №1-45/2010, встановлено, що законодавчі акти, які прийняті з порушенням процедури їх прийняття підлягають скасуванню. Вказане рішення згідно п. 4 його резолютивної частини є обов’язковим до виконання на території України, тобто має преюдиціальне значення для відповідної сфери правовідносин» - зазначив Кармазін.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.