Російські військовослужбовці посунули в органи влади України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 14.10.2010 10:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11759

Російські військовослужбовці балатуються в органи місцевої влади м. Севастополя. Чинний закон, як виявилося, це дозволяє.

Контр-адмірал запасу ЗС Росії Олександр Ковшарь

Колишній заступник командувача Чорноморського флоту Росії контр-адмірал запасу Олександр Ковшарь, який нині працює консультантом Управління Чорноморського флоту Росії, висунутий кандидатом у депутати міської ради українського Севастополя.

Експерти кажуть, що це не єдиний колишній російський військовослужбовець, який збирається стати частиною української влади в Севастополі.

61-річний контр-адмірал запасу Олександр Ковшарь балотуватиметься від партії «Руський блок». Він іде третім номером у партійному списку і ще у 28 мажоритарному окрузі Севастополя. В офіційних документах, поданих до виборчої комісії, кандидат в українські депутати записаний як військовий пенсіонер, а в біографії згадується, що до 2009 року Олександр Ковшарь служив заступником командувача Чорноморського флоту Росії з озброєння та експлуатації зброї.

Зараз він також є консультантом Управління озброєння ЧФ Російської Федерації і радником генерального директора Міжнародного ділового і культурного центру «Дім Москви в Севастополі», який належить уряду російської столиці. У 2008 році за участь у війні проти Грузії, під час якої кораблі Чорноморського флоту Росії потопили кілька грузинських катерів і знищили частину інфраструктури в порту Поті, був нагороджений орденом «За военные заслуги».

Скільки паспортів у адмірала?

Мені не вдалося зв’язатися з адміралом, однак лідер партії «Руський блок», севастопольський депутат Геннадій Басов сказав Радіо Свобода, що не бачить нічого дивного у тому, що російський адмірал балотується до міськради Севастополя.

«Ковшарь звільнився, пішов у відставку, отримав українське громадянство, отримав паспорт. У чому проблема, я не можу зрозуміти?» – зауважив Геннадій Басов.

Водночас, на уточнююче запитання, чи відмовився колишній заступник командувача Чорноморського флоту Росії від російського громадянства, відповідь Геннадія Басова була негативною. «Причому тут відмовився? Він живе у Севастополі. І він не відмовився, бо він патріот міста, патріот Севастополя», – сказав він.

У Територіальній виборчій комісії Севастополя підтвердили, що Олександр Ковшарь подав копію паспорта громадянина України, однак там відмовилися назвати дату видачі цього документа.

Редактор видання «Флот-2017» Дмитро Тимчук припустив, що Олександр Ковшарь, який служив на території УРСР у 1991 році українське громадянство міг отримати автоматично, а російське – вже 1998 року, коли Чорноморський флот був поділений. Інший варіант – моряк отримав український паспорт уже після минулорічного звільнення в запас, але, за словами, експерта, якщо це так, то подолання цієї непростої процедури набуття українського громадянства російським адміралом просто вражає своєю швидкістю.

Найімовірніше, вважає Дмитро Тимчук, відставний адмірал має паспорти двох держав, і, хоча це незаконно, в Україні немає правового механізму цьому протистояти.

Координатор Громадського комітету «Український Севастополь» Микола Владзимирський каже, що закон не обмежує можливостей російських військових – чинних, у запасі чи у відставці, але з двома паспортами – обиратися до органів влади України. «На жаль, виборчий закон не забороняє контр-адміралу запасу Чорноморського флоту, консультанту Управління ЧФ Російської Федерації, бути обраним до місцевих органів влади, навіть з антидержавними закликами», – зазначив він.

Владзимирський також зауважив, що колишні російські військові масово балотуються до органів влади Севастополя одразу від кількох політичних партій. Лідер «Руського блоку» Геннадій Басов це підтверджує: «Ну, у нас кілька осіб балотується, це справді, це факт».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.