Уряд вирішив імітувати боротьбу зі здорожчанням харчів

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 15.10.2010 12:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11774

Кабінет міністрів вирішив боротися зі зростанням цін шляхом запровадження граничних 15-20-відсоткових надбавок практично на всі популярні продукти харчування, а також товари для дітей.

Як пище "Комерсант", ці заходи не зупинять інфляцію, оскільки їх можна обходити за допомогою довгого ланцюжка посередників, впевнені експерти.

Уряд шукає нові способи гальмування інфляції. 14 жовтня Мінекономіки оприлюднило проект постанови "Про деякі питання ціноутворення на окремі види товарів для основних соціальних і демографічних груп населення".

Він змінює механізм обмеження торгових надбавок на широкий перелік споживчих товарів. Зараз місцева влада визначає граничну торгову надбавку до оптової ціни соціально важливих товарів у розмірі не більше 15%.

Пропонується ввести для продавців пшеничного і житнього борошна, хліба, макаронних виробів, цукру і соняшникової олії граничну постачальницько-збутову надбавку у розмірі до 5% від оптово-відпускної ціни виробника або імпортера, для роздрібних продавців - до 10%.

По 10% до ціни зможуть додавати оптові та роздрібні продавці при реалізації круп, яловичини, свинини, м'яса птиці, варених ковбас, сиру, молока, сиру, сметани, вершкового масла та курячих яєць. Вперше до цього списку включені сало, сосиски, сардельки, свіжа риба, оселедець, спред, картопля, капуста, морква, буряк, цибуля, часник, дитяче харчування і товари для дітей.

Пропонується ввести 5-відсоткову рентабельність упаковки продуктів харчування і 10-відсоткову рентабельність виробництва дитячого харчування.

У пояснювальній записці наголошується, що такі заходи дозволять забезпечити населення соціально важливими товарами "за економічно обумовленими цінами".

Після оприлюднення Держкомстатом даних про різке прискорення інфляції у вересні (+2,9%) Президент Віктор Янукович доручив уряду до 1 листопада розробити заходи "щодо гальмування темпів інфляції і недопущення погіршення життя громадян".

Експерти та учасники ринку сумніваються в ефективності запропонованих заходів.

"Ми і так по дуже великій групі соціальних товарів - 1 тис. найменувань - встановили мінімальну націнку нижче 10%. Якщо уряд розширить список соціальних товарів, це знизить нашу прибутковість, але ніяк не відіб'ється на інфляції, тому що зростання цін формують постачальники", - вважає генеральний директор мережі "Пєрєкрєсток" в України Ігор Сотников.

"Подібні пропозиції виникали і виникають постійно, тому давно розроблена схема уникнення таких обмежень шляхом збільшення кількості оптовиків у ланцюжку. Жорсткість надбавок не дасть позитивного ефекту", - відзначає директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.