З підручників історії вилучили згадку про Крути і хочуть нав`язати гарного менеджера Сталіна

Автор/джерело -  © ZAXID.NET



Дата публiкацiї - 16.10.2010 04:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11785

До влади в Україні прийшли російські націоналісти, які всебічно зневажають українську мову та культуру. Про це 15 жовтня під час ефіру передачі «Велика політика» на телеканалі «Інтер» говорили відомі політики й історики.

За словами народного депутата Олеся Донія, у підручниках для 5 класу знищено навіть згадку про бій під Крутами. Олесь Доній наголосив, що будь-яка боротьба за незалежність України викликає у них (російських націоналістів, що прийшли до влади в Україні - "Аратта") спротив.

Він розповів, що його, коли він вчився на історичному факультеті, намагались виключити лише за спробу провести дискурс про Голодомор. Олесь Доній нагадав, що тоді також були заборонені на історичному факультеті безліч істориків, серед них Грушевський.

Він додав, що в історії ОУН-УПА були різні сторінки – і боротьби, і співпраці, і це правда, але була свята справа – боротьба за незалежність.

"Були і патріоти у Компартії України, якою керували кати, і що нам їх зневажати? Ми знайдемо місце в історії українського народу і Бандері, і Ковпаку, бо це нашої герої", - додав Олесь Доній, відреагувавши на закид депутата Держдуми Росії, що Бандера – нацист.

Україні пропонують підручники з добрим менеджером Сталіним

Історик Владислав Гриневич не виключає, що спільний підручник з історії може бути написаний фахівцями з Росії та України. Однак, на його думку, цього не можу бути, бо це дві різні держави, попри те, що Росія хоче відродити імперію.

За його словами, Росія – скандальна країна з підручниками, зараз там триває судовий процес. Те, що хочуть нав’язати нам – це підручник Філіпова, щоб у школі кожен вчитель знав, як правильно говорити.

Історик наголосив, що у Європі підручники Росії засуджують за фальсифікації. Він пояснив, що у фальсифікованому підручнику Філіпова Сталіна названо добрим менеджером, з підручника усунуто все негативне, а все що позитивно – роздуто. Владислав Гриневич додав, що сталінській модернізації присвячено понад 80 сторінок, а Голоду – одна сторінка. "У нас Голод болить, про це кожна людина знає, кожна бабуся", - додав історик.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.