Бродський розкрив тіньові мільярдні схеми України

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 20.10.2010 01:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11814

Михайло Бродський на основі аналітичної довідки податкової розкрив мільярдні схеми, за якими за останні три роки з України було виведено більше 8 мільярдів гривень.

Михайло Бродський процитував аналітичну довідку, яка підготовлена на базі матеріалів податкової

За останні три роки з України за кордон було виведено більше 8 мільярдів гривень. Про це написав глава Держкомпідприємництва Михайло Бродський у своєму блозі.

За його словами, в Україні ці суми податками не обкладалися, "а "ділки" на сплаті цих роялті заощадили на податку на прибуток більше 1 мільярда".

Бродський процитував аналітичну довідку, яка підготовлена на базі матеріалів податкової, згідно з якою, зокрема, резидентам Кіпру перераховано роялті дочірнім підприємством Українська горілчана компанія "Неміроф" у сумі 470 мільйонів гривень, ТОВ "Союз-Віктан" - 810 мільйонів., АК "Імідж Холдінг Апс" (ТМ "Хортиця") - 272 мільйони".

"При цьому, торговельні марки реєструються в Україні, потім за незначну суму відбувається передача права власності іноземній юридичній особі. В послідуючому за ліцензійним договором отримується право на використання торгової марки, з оплатою в розмірах, які в сотні разів перевищують вартість проданого права власності", - зазначається у публікації.

"Також масштабне виведення капіталу здійснюється при проведенні міжнародних трансакцій за операціями нематеріального характеру, а саме за маркетингові дослідження", - наголошується у довідці.

"Так, на Кіпр перераховано ДК "Українська горілчана компанія "Nemiroff" біля 12 мільйонів доларів США, ВАТ "Запоріжтрансформатор" - 36,5 мільйонів доларів США. ІП "Металзюкрайн Корп. Лтд" перераховано на Британські Вірджинські острови - 1,9 мільйон доларів США", - йдеться у публікації.

Також зазначається, що "поширеною схемою ухилення від оподаткування є замовлення таких званих "маркетингових послуг".

Президент “Fozzy Group” - український бізнесмен Володимир Костельман. У лютому 2008 року журнал “Кореспондент” оцінив стан власника групи в $ 970 млн

Бродський проти Костельмана

"ЗАТ "Фоззі" (президент “Fozzy Group” - український бізнесмен Володимир Костельман, - прим."Аратти") використовує низку схем та методів ухилення від оподаткування, серед них маніпулювання розмірами плати за користування торговими знаками", - наголошується у довідці.

Зокрема, підприємством зареєстровано 56 торгових марок („Фоззі", „Сільпо", „Фора", „ОТТО SТЕККЕК", „Ніжин", „Будь здоровий", „Премія"), використання яких здійснюється 16 СГД згідно з ліцензійними договорами. При цьому, конкретні суми, які за це сплачуються, визначаються додатковими угодами, та складаються, як правило, в останні дні звітного місяця. У розрізі місяців ці суми значно різняться між собою для регулювання ЗАТ „Фоззі" своїх податкових зобов'язань з податку на прибуток. За використання торгового знаку підприємствами мережі сплачено понад 48 млн. грн., відповідно бюджет недоотримав біля 12 млн грн. податку на прибуток.

В мережі є поширеною схема збільшення витрат за рахунок оплати марчендайзінгових послуг. Під час перевірки встановлено, що основними постачальниками мерчандайзінгових послуг являються 25 СГД, факти надання яких не доведено.

Загалом, ЗАТ ,„Фоззі" включено до складу валових витрат понад 91,3 млн. грн. за послуги марчендайзінгу (втрати бюджету понад 20 млн грн.). При цьому слід відзначити, що деякі підприємства, які надавали дані послуги, мають практично нульове податкове навантаження. В деяких з них кількість працюючих складає один - два працівника. Два підприємства, а саме: ТОВ „Гільдія - 3000" (м.Дніпропетровськ) та УЖХ - 1009 (Шевченківського району м.Києва), взагалі ліквідовані.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.