Меркель відмовила Путіну

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 13.10.2006 21:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1182

У ході дводенного візиту до Німеччини президенту Росії Владіміру Путіну не вдалося домовитися з канцлером Німеччини Ангелою Меркель щодо створення двостороннього енергетичного альянсу.

Владіміру Путіну не вдалося домовитися з Ангелою Меркель

Робочий візит президента Росії Володимира Путіна до Німеччини відрізнявся від попередніх небувалим емоційним напруженням і критикою в німецьких політичних колах, і зрештою це позначилося і на економіці - хоча спочатку цю частину програми, як здавалося, Путін реалізує близько до ідеалу.

Путін планував заохотити Меркель вигідною пропозицією, суть якої полягала в переорієнтації більшої частини газу, яка добувається на Штокмановському родовищі, на Німеччину. У цьому випадку німецькі споживачі б одержали близько 55 млрд. куб м газу замість 20-45 млрд., що планувалися спочатку. Це склало б 70-80 відсотків усього газу, що добувається на родовищі.

Метою союзу, якого домагався Путін, стало би протистояння планам Євросоюзу щодо лібералізації внутрішнього енергетичного ринку. Справа в тому, що заходи, запропоновані керівництвом ЄС, повинні ускладнити "Газпрому" доступ на ринки європейських країн.

Ці зміни також не вигідні і німецькими Ruhrgas та RWE, а також спільним з "Газпромом" газорозподільним компаніям Німеччини - WINGAS, WIEH, Verbundetzgas.

Ангела Меркель віддала перевагу іншому союзу

Однак Ангела Меркель віддала перевагу іншому союзу - із Францією. За підсумками переговорів Меркель та Ширака було вирішено, що Німеччина та Франція створюють енергоальянс всередині ЄС без участі третіх країн. А Росії вже не перший раз було запропоновано виконувати Енергетичну хартію - документ, який Владімір Путін відкидає як той, що "не відповідає національним інтересам".

23 вересня на тристоронній зустрічі Владіміра Путіна, Жака Ширака та Ангели Меркель у французькому Компьєне російський президент вже підтвердив, що Росія не має наміру підписувати Енергетичну хартію та, як додаток до неї, Транзитний протокол, поки в ці документи не внесуть зміни, які зроблять їх вигідними для Росії.

Відповідно до принципів протоколу, Росія повинна представити трубопроводи для вільного транзиту газу із Середньої Азії до ЄС, у той час, як європейські трубопроводи не підпадають під дію транзитного протоколу, і "Газпром" не одержує до них вільного доступу, повідомляє "Українська правда".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.