На екзопланеті знайшли дивну пляму

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 20.10.2010 22:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11831

На екзопланеті Іпсилон Андромеди b виявлена гаряча пляма, походження якої не відоме.

На екзопланеті Іпсилон Андромеди b виявлена гаряча пляма, походження якої не відоме.

Пляма з найвищою температурою розташована не на тій стороні планети, яка постійно звернена до зірки, а в районі термінатора - лінії, що відокремлює освітлену частину небесного тіла від неосвітленої. Робота дослідників опублікована в журналі Astrophysical Journal, а її короткий опис приведений в прес-релізі Лабораторії реактивного руху (JPL) при NASA.

Іпсилон Андромеди b, віддалена від Землі на 44 світлових роки, відноситься до класу так званих гарячих Юпітерів - планет, що обертаються зовсім поряд зі своєю зіркою, розмір яких зпівставимий з розміром п'ятої планети Сонячної системи. Іпсилон Андромеди b була відкрита ще в 1996 році, і стала однією з перших знайдених ученими екзопланет.

Планета здійснює один оберт навколо свого світила за 4,6 дня і завжди повернена до зірки однією стороною. Вважалося, що саме на цій стороні планети температура максимальна. Проте спостереження з використанням інфрачервоного телескопу Spitzer показали, що це не так. Телескоп здатний уловлювати інфрачервоне (теплове) випромінювання, витікаюче від небесних тіл. Чим гарячіше об'єкт, тим більш інтенсивним воно буде.

Вимірювання показали, що більше всього тепла планета випромінює не тоді, коли до спостерігача доходить випромінювання її освітленої сторони, а тоді, коли Іпсилон Андромеди b повертається до телескопа "боком". З цих даних астрономи виявили, що в районі "смеркової зони" планети є ділянка, температура якої перевищує температуру освітленої частини.

Астрономи висунули декілька гіпотез, що пояснюють, як могла сформуватися така теплова пляма. За однією версією, речовина, з якої складається планета, нагрівається через те, що що на ній з надзвуковою швидкістю дмуть вітри, "збивають" її і розігрівають. Проте цей варіант, як і всі інші, вимагають додаткової експериментальної перевірки.

На сьогоднішній день астрономи виявили в космосі більше п'яти сотень екзопланет, проте тільки деякі з них учені можуть безпосередньо спостерігати.

Про існування і характеристики решти позасонячних планет дослідники судять по непрямих ознаках. Недавно колектив учених запропонував метод, що теоретично дозволяє судити про присутність на екзопланетах активних вулканів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.