Міністерство Табачника зриває Міжнародний конкурс знавців української мови

Автор/джерело -  © “Радіо Свобода”



Дата публiкацiї - 22.10.2010 01:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11833

Міжнародний XI конкурс знавців української мови імені Петра Яцика перебуває під загрозою зриву через те, що Міністерство освіти й науки України «одноосібно вийшло з числа організаторів конкурсу».

Про це повідомив Михайло Слабошпицький, співголова координаційної ради конкурсу, виконавчий директор Ліги українських меценатів.

«Я три тижні не міг потрапити на прийом до відповідальних осіб Міністерства освіти – директора інституту інноваційних технологій і змісту освіти пана Удода, його заступника пана Завалевського. Але вони мене уникали, і жодної офіційної відповіді на мої запити не надходило. І станом на сьогодні, схоже на те, що конкурс Петра Яцика цього року не відбудеться. Ми не можемо нічого робити без відповідного наказу Міністерства освіти», – стверджує Слабошпицький.

Оскільки конкурс зазвичай фінансувався переважно благодійниками й українською діаспорою, то за наявності відповідного наказу Міносвіти, Ліга українських меценатів та Координаційна рада конкурсу знайшла б можливості провести конкурс самостійно.

Сьогодні в газетах «Літературна Україна» та «Слово просвіти» опублікований відкритий лист до міністра освіти Дмитра Табачника із вимогою пояснити ситуацію з проведенням конкурсу імені Петра Яцика.

«Тиждень тому цього листа зареєстрували у канцелярії міністра освіти, але оскільки відповіді так і не отримали, то вирішили його опублікувати», – розповів співголова координаційної ради конкурсу.

Конкурс знавців української мови проводиться від 2000 року і триває з листопада по березень. Його засновником став відомий канадський бізнесмен і меценат українського походження Петро Яцик. Усі 10 років конкурс проводився Освітньою фундацією Яцика, Лігою українських меценатів, за участю Міністерства освіти і науки України, із залученням центральних і місцевих органів виконавчої влади, а також громадськості.

Загальний бюджет конкурсу становить приблизно 600 тисяч гривень, а з державного бюджету оплачувалася лише оренда театру імені Івана Франка для проведення урочистої завершальної церемонії.

Щороку в конкурсі брали участь до 5 мільйонів школярів – від 2 до 11 класів, а також студенти. Переможці отримували грошові премії та подарунки.

Мета конкурсу – сприяння утвердженню української мови, піднесення її престижу серед учнівської та студентської молоді, виховання шанобливого ставлення до культури і традицій українського народу.

Окрім України, конкурс проходив ще у 27 країнах світу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.