Хроніки вільного вибору. Голова КВУ вважає, що оскаржити можливі фальсифікації буде важко

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 25.10.2010 11:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11838

Багато зловживань, які відбуваються під час нинішньої передвиборчої кампанії не є порушенням закону.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

За його словами, найбільші проблеми із легітимністю цих виборів є у центральних та південних областях.

Щодо легітимності виборів Черненко зазначив: "Тут є дві складові. Дуже багато цих зловживань не є порушенням закону. І порушення принципу рівного представництва у комісіях, і дуже часто відмова у реєстрації робиться формально у рамках закону. Так написаний цей закон, що він це допускає. Це перша складова. Інше, що ми дійсно говоримо про численні резонансні факти порушень, але потрібно розуміти, що в Україні відбудеться 15 тисяч різних виборів. І у переважній більшості цих виборів суттєвих проблем немає. Але ті факти, про які ми говоримо роблять загальну непривабливу картину виборів. Якщо ми говоримо про визнання виборів нелегітимними, то не потрібно говорити загалом по Україні, а потрібно говорити по кожних конкретних виборах, і кожних конкретних фактах. Дійсно, на цих виборах є дуже багато гарячих точок".

На думку Черненка, проблми з легітимністю є у тих регіонах, де є потужна опозиція і заризматичні лідери. "Тут можна навіть не про регіони говорити, а про райони і міста. Тому що в одній області в одному місті, там, де є проблемні вибори все дуже погано, а у сусідньому місті вибори проходять дуже спокійно. Але якщо говорити глобально, то є проблеми у центральних регіонах, Київська, Кіровоградська, Черкаська області, там, де немає чітких фаворитів. Є проблеми у тих містах, де є потужні опозиційні лідери – це Харків, Черкаси, Одеса – там, де адмінресурсу влади протистоять популярні і відомі лідери". - зпзначив він.

Черненко песимістично оцінює перепективи оскарження результатів голосування. "У нас ще не було таких виборів, після яких той, хто програв не оскаржував би результат. Думаю, що оскарження будуть, вони будуть масові. Питання у тому, наскільки ці оскарження будуть аргументовані і матимуть доказову базу, а також наскільки об’єктивно та неупереджено до розгляду цих справ підійдуть суди. Я прогнозую, що у 10%, а може і більше міст та районів вибори будуть визнані недійсними. Але загалом по Україні більшість виборів, хоч і будуть оскаржуватися, але закінчаться там, як проголосували виборці." - сказав він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.