Вчені вирахували, який астероїд може вбити життя на Землі

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 26.10.2010 13:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11853

Падіння в океан астероїда середніх розмірів, від 500 метрів до 1 кілометра, крім руйнівного цунамі, може на кілька років позбавити Землю озонового шару.

Внаслідок цього все живе на планеті стане беззахисним перед ультрафіолетовою радіацією, встановили вчені з Інституту планетології (США, Аризона).

Падіння астероїдів в океан значно більш імовірне, ніж на сушу, оскільки вода займає понад 70% земної поверхні. У минулому дослідження можливих наслідків таких ударів космічних тіл концентрувалися на розрахунку параметрів імовірного цунамі.

Старший науковий співробітник Інституту планетології Елісабетта Пьєраццо (Elisabetta Pierazzo) у статті, опублікованій в журналі Earth and Planetary Science Letters, наводить результати комп'ютерного моделювання впливу удару астероїда на атмосферний озон.

Вона та її колеги розглядали два можливі сценарії - падіння в океан завглибшки чотири кілометри астероїда діаметром 1 кілометр і 500 метрів.

"Результати свідчать, що падіння кілометрового астероїда в океан у середніх широтах призведе до значних змін у хімії верхніх шарів атмосфери, зокрема, до багаторічного падіння концентрацій озону", - сказала Пьєраццо.

Комп'ютерна модель дозволила розрахувати, як можуть прискорити руйнування озону викинутий на велику висоту водяний пар а також сполуки хлору і брому при падінні космічного тіла в океан.

"Зникнення значної кількості озону у верхній атмосфері на великий період часу може призвести до серйозних наслідків для всього живого на поверхні Землі через зростання інтенсивності ультрафіолету, - зазначила дослідниця.

Хоча нині технології не дозволяють запобігти зіткненню астероїда з Землею, у людей є достатньо часу, щоб підготуватися до довгострокових наслідків такої події. Зокрема, фермери можуть висаджувати сорти рослин, стійкі до ультрафіолетової радіації.

Раніше Gazeta.ua повідомляла, що 12 жовтня щодо астероїд під назвою 2010 TD54 пройшов на невеликій, за космічними мірками, відстані від 52 до 64 тисяч кілометрів від Землі в 11 годин 14 хвилин за Грінвичем. На думку астрономів, розмір астероїда 2010 TD54 становить не більше 10-15 метрів в діаметрі. Якої-небудь серйозної небезпеки Землі це небесне тіло не представляє.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.