Що відбуватиметься з гривнею у найближчій перспективі? Експерти кажуть, що підстав для паніки немає

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 26.10.2010 15:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11857

Попри песимістичні прогнози, більшість аналітиків не передбачають девальвації гривні і підвищення курсу долару до 12 гривень. Водночас аналітики наголошують, що до кінця року коливання на валютному ринку таки будуть.

Девальвація гривні може суттєво спростити розрахунки України за зовнішніми боргами. З іншого боку експортери зацікавлені послабити українську національну валюту. Тому одним з ймовірних сценаріїв наступного року може бути девальвація гривні до рівня 12:1 відносно американського долару, вважає директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін.

Натомість головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Білан переконана, якщо уряд піддасться тиску експортерів, то Україна матиме знову проблеми з банківською системою і вкотре підірве довіру до України з боку іноземних кредиторів. А це, за її словами, зараз уряду непотрібно, адже українська економіка ледь почала подавати ознаки одужання.

«Треба брати до уваги, що експортери залежать від банківської системи. Їм теж потрібні кошти для поповнення обігового капіталу. Вони зацікавлені, щоб Україна виглядала як країна зі стабільною економікою, бо ті самі експортери хочуть залучати ресурси на зовнішніх ринках», - сказала Deutsche Welle Олена Білан.

МВФ все прорахував

Білан прогнозує, що девальвація таки можлива 2013-го року, коли Україна почне розраховуватися за кредити МВФ. Але такий розвиток сценарію економіст вважає малоймовірним, бо Україна зобов’язалася перед цією міжнародною організацією покривати борги за рахунок скорочення дефіциту бюджету і поступово виконує свої зобов’язання.

Наступні два роки за зовнішні борги Україна має віддати близько 1 мільярда доларів і це для країни не критична сума, каже економіст.

Негативні новини можуть запустити девальвацію

Нинішнє здешевлення гривні по відношенню до євро Олена Білан пояснює послабленням долара до всіх світових валют, а разом з ним гривня слабшає до інших валют.

Такі коливання в Україні можна буде спостерігати до кінця року. Експерти кажуть, що вони будуть зумовлені сезонним збільшенням торгівельного дефіциту і поширенням негативних повідомлень про ймовірну девальвацію, які переконають людей масово скуповувати долар.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.