Будуємо нову країну. Україна - одна з найбідніших у Європі

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 27.10.2010 11:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11869

Всі знають, що краще бути багатим і здоровим, ніж бідним і хворим, але не всі знають, як виміряти добробут, і ще менше про те, як його досягти.

Індекс добробуту з конкретними порадами для 110 країн світу підготував лондонський Інститут Леґатум. Україна в цьому списку погіршила свій рейтинг і скотилася близько до межі, за якою починаються найбідніші і найнещасніші країни світу. Що ж привело Україну на цьогорічне 69 місце – одне з найнижчих у Європі?

На переконання дослідників Інституту Леґатум, для добробуту недостатньо мати лише певний дохід на душу населення чи високий ступінь особистої свободи. Потрібні ще: міцне здоров’я; добра освіта; відчуття, що якщо ти будеш багато працювати, досягнеш успіху; почуття захищеності, яке дають друзі і родина. А також і впевненість, що гаряча вода не зникне посеред того, як приймаєш душ, і що поруч є дитячий садок, а коли буде потрібно, то «швидка» приїде вчасно, бо дороги будуть у порядку і лікарі матимуть всі необхідні знання та ліки.

Традиційно, всі ці складові добробуту присутні у скандинавських країнах, де солідарність і законослухняність, свобода і відповідальність громадян, передбачуваність і надійність державної служби сповна компенсують холодний клімат і брак сонця. Очолюють список Норвегія, Данія, Фінляндія. Решта країн, де панує добробут, – також переважно демократії західного взірця – Австралія, Нова Зеландія, Швеція.

Десятку лідерів замикають Сполучені Штати – єдина велика країна, що потрапила до списку благоденства, головним чином через міцне здоров’я громадян, добру роботу уряду та можливостям, які надає країна кожному, хто має бажання чогось досягнути.

Україна на одному з найнижчих місць у Європі

Україна у рейтингу добробуту є на останніх місцях у Європі, нижче є лише Македонія та Молдова. Як зауважує дослідниця Інституту Леґатум Ешлі Леніган, Україна значно погіршила свої позиції протягом останнього року.

«Україна є на 69 місці, на шість позицій нижче, ніж минулого року, – зауважує вона. – Такі показники, як економіка та робота уряду сильно потягнули країну вниз, причому найнижче впали саме показники роботи уряду, вони погіршилися на 11 позицій».

Інша дослідниця інституту Чхве Джихе зазначає, що для економічного розвитку країни потрібні стабільна макроекономічна база, інвестиції в розвиток виробництва та перехід цих показників у покращення умов життя громадян. Із усіх цих показників українці мають багато претензій до свого уряду.

«Рівень задоволення та очікувань в Україні є дуже низький. Лише 4% населення говорить, що зараз добрий час для того, щоб знайти роботу. Люди говорять, що економічні умови погіршуються. І лише 5% українців мають впевненість у фінансових інституціях країни», – говорить вона.

Так само низькі оцінки заслужила і робота уряду: ефективність Кабінету Міністрів, якість встановлених ним правил, ситуація з корупцією. «Лише 10% людей підтримують нинішній уряд з огляду на ці критерії. Це дуже низька цифра», – наголошує дослідниця.

Але, на думку науковців, Україна ще має добрий шанс поліпшити всі ці показники, бо опитування, які проводилися минулого року, стосувалися роботи минулого уряду.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.