Хрещатик - в облозі

Автор/джерело -  © Олександр Лукьянов, “Вєсті.Ru”



Дата публiкацiї - 14.10.2006 20:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1188

В центрі Києва в щільному кільці Омона мітингують тисячі громадян. Кордон міліції розділив два табори: по одну сторону - ветерани Української повстанської армії (або просто бандерівці), по іншу - представників громадськості і лівих парламентських партій.

Українські націоналісти давно виношували ідею пройти маршем по Хрещатику. Для них це стало б символом загальнодержавного визнання Української повстанської армії, яка в роки другої світової війни билася на стороні гітлерівської Німеччини.

Ця спроба вже робилася минулого року, але ветерани Великої Вітчизняної війни, комуністи, прихильники Блока Ветренко не дали їм цього зробити. Цього року, щоб не виникло масових бійок, міліціонери, ОМОН заздалегідь оточили Хрещатик, і не дають ніяким політичним силам виходити на цю вулицю. Мітингуючих (а їх тут декілька тисяч) розвели по різних сторонах, але не обійшлося без колотнечі.

У результаті націоналісти вирішили покинути Майдан Незалежності і відправитися на Софійську площу, де встановлений пам'ятник Богдану Хмельницькому. Там вони провели мітинг. Виник такий історичний парадокс: саме Богдан Хмельницький з'єднав Україну і Росію, але націоналісти називають його зрадником.

Мітинг продовжується на різних площах міста. Націоналісти вимагають одного: визнання їх повстанського руху і отримання таких же пільг, як і ветерани Великої Вітчизняної війни. Це їм сьогодні пообіцяв президент в урядовій телеграмі, яку направив в адресу УПА.

Тим часом депутат Верховної Ради України, лідер комуністів Петро Симоненко заявив, що цей закон не пройде через Верховну Раду, і ветерани Великої Вітчизняної війни, і комуністи не допустять, щоб ті, хто билися за Вітчизну проти Гітлера, були прирівняні в своїх правах з тими, хто бився проти них.

Не дивлячись на значне число тих, що протистояли бандерівцям, в акції змогли взяти участь далеко не все. Представники лівих громадських організацій Криму заявляють, що близько 200 їх активістів міліція зняла прямо з потягу по дорозі до Києва. Але і ті, хто не зміг поїхати в столицю, влаштували мітинг будинку. У Сімферополі на акцію протесту вийшли, в основному, ветерани Великої Вітчизняної. Вони обурені діями бандерівців і лояльним відношенням властей до тим, хто воював проти радянських солдатів.

Від "Аратти": Так коментують події 14 жовтня російські "Вєсті". Не нагадує часи "розвинутого соціалізму" та боротьби з "буржуазним націоналізмом"?

А з іншого боку, може воно й на краще, бо як казав ще один великий "друг" України Петро I - "Господам сенаторам говорить не по писанному, дабы дурь каждого была видна всем".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.