Агітпроп влади. Луганськ і Ростов створюють свою європу

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 29.10.2010 11:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11890

Сьогодні народиться нове економічне об’єднання – єврорегіон «Донбас».

Угоду про це мають підписати губернатор Ростовської області Росії Василь Голубєв та голова Луганської облдержадміністрації Валерій Голенко, повідомляє «Радіо Свобода».

Останній – палкий прибічник тісних стосунків України із Росією і, власне, є натхнеником створення єврорегіону «Донбас». В обласній адміністрації вважають, що таке утворення дасть можливість двом прикордонним областям налагодити промислову кооперацію, розвивати гуманітарні та культурні зв’язки.

Заступник Валерія Голенка з економічних питань Анатолій Репицький заявив, що вже розробляються проекти співпраці між конкретними промисловими підприємствами двох сусідніх регіонів. На його думку, ростовський ринок перспективний для луганських підприємств АПК, металургії, хімії та машинобудування.

«Небажання дружити з російською стороною призвело до того, що були порушені всі зв’язки: торговельні, і промислові, і зовнішньоекономічні, – які ми повині відновлювати, власне, що ми зараз і робимо», – заявив Анатолій Репицьий.

Єврорегіон «Донбас» міг з’явитися раніше

Єврорегіон «Донбас» планували створити ще два роки тому, однак тоді сторони не знайшли спільної мови в цьому питані. Колишній керівник МЗС Володимир Огризко згадує, що тоді дуже гостро стояло питання про демаркацію українського кордону.

«Нам же ж говорили про те, що от спочатку давайте зробимо отакі от речі – підемо на єврорегіони, а потім подивимося. В такій ситуації потрібно чітко і ясно заявляти про свої пріоритети», – пригадує він.

Екс-міністр не бачить користі від створення єврорегіону «Донбас». Володимир Огризко – прихильник інтеграції з Європою.

«Якщо завдяки цьому єврорегіонові якість української продукції зросте до рівня європейської, я перший, хто буде аплодувати цьому процесові, – каже Огризко. – А якщо ми будемо брати технології, які відстають від європейських, а кажуть, що це великий здобуток, то це буде рух в інший бік».

Сьогодні угоду підпишуть Луганська і з боку Росії Ростовська області. За словами політиків, найближчим часом до новоутвореного єврорегіону може приєднатися ще й Донецька область.

Замість післямови. Колись, ще на початку 90-х, тодішній прем'єр Леонід Кучма висунув гіпотезу про першопричини економічної кризи в Україні: розірвані зв'язки з Росією. Як відомо, Кучмі не вдалося відновити їх за два президентських терміни, але ця теза, хоч не підтверджується економічними законами, тим не менше - активно експлуатується політиканами різних рівнів по обидві сторони кордону. Здебільшого на словах, для підтримання електоральної ностальгії за совком.

Якось, під час чергової суперечки у парламенті на цю тему, тодішній спікер Іван Плющ запитав одного нарлепів: «Чи розбагатіють два жебраки, якщо об'єднають свої статки? Напевно, що ні, бо якщо скласти два нулі - у сумі буде нуль. А якщо бідніший потоваришує з більш заможним? Тільки в цьому випадку у біднішого з'явиться можливість і повчитися, і позичити гроші аби розбагатіти».

Ростовська область Росії має ті ж проблеми, що й Луганська і Донецька області України. Головна з них: технологічна відсталість виробничих потужностей, які дісталися у спадок від СРСР. Більш того, машинобудівні підприємства цих регіонів - є конкурентами. Отже, припущення пана Голенка про те, що російські конкуренти пустять українські товари на свій ринок - більш ніж сумнівні. Як і сподівання, на отримання якихось технологічних новинок.

З точки зору самого поняття «Європа», як території з міцнимим традиціями демократичного суспільства, можемо наперед стверджувати що новоутворена регіональна європа - цим просто не перейматиметься, а навпаки, скоріш за все пересічні українські громадяни стануть ще більш безправними, як сучасні росіяни.

Проте, у такій собі регіональній європі є цілком очевидний політичний підтекст, який повністю відповідає політиці Кремля на розчленування України, озвученої Володимиром Путіним на смміті НАТО у Будапешті. І якщо товаріщ Голубєв, як державний службовець, чітко виконує настанови Кремля, реалізуючи стратегічний курс своєї держави, то важко зрозуміти чиї інтереси, у такому випадку, реалізує державний службовець пан Голенко?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.