Хроніки вільного вибору. Команда Януковича готує перемогу фальсифікаторів і адмінресурсу

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 29.10.2010 12:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11893

Прагнучи до беззастережної перемоги на місцевих виборах, команда Президента Віктора Януковича жорстко усуває конкурентів.

Як пише тижневик "Корреспондент", обурені крики опозиції її турбують мало.

Пізно ввечері 22 жовтня Михайло Касьянов, кандидат у депутати Кіровоградської облради від партії "Фронт змін" Арсенія Яценюка, повертався додому. Біля під'їзду до нього підійшли двоє і стали мовчки бити. Касьянов насилу вирвався, відбіг на освітлену ділянку вулиці і вже там викликав міліцію та швидку. Нападники втекли.

Якщо судити з розповідей представників основних опозиційних сил, з якими вдалося поспілкуватися Корреспонденту, випадок з Касьяновим - маленький елемент грандіозної картини тиску, залякувань та неприкритого використання адміністративного ресурсу, ім'я якої - Партія регіонів бере владу.

Заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера заявив, що навіть президентські вибори 2004-го не були такими жорсткими, як нинішні місцеві. Хоча тоді на кону стояло крісло глави держави, а зараз лише доступ в обласні, районні, міські та сільські ради, а також портфелі керівників міст, селищ і сіл.

Про перемогу на місцевих виборах Партія регіонів подбала завчасно. Наприклад, практично знівелювавши контроль над підрахунком голосів на виборчих дільницях. За новим законом про місцеві вибори, який ПР нещодавно провела через Верховну Раду, дві третини членів тервиборчкомів повинні складатися з представників парламентських фракцій.

Такий розклад начебто і непоганий, якщо не знати, що тервиборчкоми більшістю голосів формують комісії на кожній конкретній дільниці - тобто в самому низу виборчої піраміди України, де люди голосують і підбивають перші підсумки виборів. І тому перевага хоча б в один голос (наприклад, за рахунок представників непарламентської сили) дозволяє укомплектувати комісії так, що там взагалі не буде опозиціонерів.

Показовий приклад Донецька, де, за даними Фронту змін, в 420 комісіях, тобто у всіх, що розташовані на території міста, немає жодного представника опозиційних сил. "Виникає питання: чи треба проводити вибори на тій дільниці, де в комісії тільки представники більшості? Адже всі чудово знають, що важливо, не як проголосували, а як порахували", - заявив нардеп-бютівець Сергій Подгорний.

Крім того, у партії влади завдяки контролю над тервиборчкомами є й інший "бонус" - вони можуть відмовити в реєстрації кандидатам від опозиційних сил. Причому практика показала, що членів комісій не можна примусити змінити своє рішення ні скаргами, ані погрозою кримінального переслідування, ні судовими рішеннями.

Заступник голови фракції ПР Чечетов Михайло категорично відкидає всі звинувачення у використанні адмінресурсу. За його словами Президент зобов'язав губернаторів забезпечити прозорість і демократичність волевиявлення. Повірити у щирість Президента, якщо прислухатися до фактів від опозиції, складно. Тим більше, крім слів опоненти влади демонструють наочні докази того, що майбутні вибори можуть бути фальсифіковані.

Наприклад, у Харкові на складі Фоліо-плюс представники "Батьківщини" виявили 720 тисяч бюлетенів, з яких більш ніж 12 тисяч були в упаковці з позначкою Надтираж. А в Івано-Франківську члени ВО "Свобода" знайшли їх у кількості 191 тисяча. Подгорний вважає, що за допомогою неврахованих бюлетенів влада фальсифікуватиме вибори. Схема проста - на дільницю привозять два комплекти документів: один - для реального голосування, а другий - щоб вписати туди вигідний для влади результат.

Глава експертної комісії з юрпитань та судової реформи Сильної України Олександра Павленко розповіла Корреспонденту, що керівник однієї з областей сказав прямо: "Усі заяви щодо чесності виборів - це на публіку. А нам поставили завдання - дати результат. Тому всі, кого треба зняти, зійдуть з дистанції, і ніхто нічого не зробить".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.