Агітки і життя. Пасхавер розвінчав утопії, які підсовують Януковичу

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 29.10.2010 17:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11900

Директор Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер вважає утопічною заяву прем`єр-міністра України Миколи Азарова про досягнення в 2011 році докризового рівня розвитку економіки України.

Таку думку Пасхавер висловив сьогодні на засіданні громадсько-політичного об`єднання "Український форум".

"Прем`єр-міністр говорить про те, що ми можемо досягти докризового рівня економіки наступного року. А проста арифметика показує, що якщо економіка за час кризи "впала" на 15%, то для того, щоб вийти на докризовий рівень, необхідно забезпечити зростання економіки на 20%. І якщо цього року економіка зросте на 5%, то наступного року необхідно досягти зростання на 15%, що є повною утопією", - сказав Пасхавер.

Економіст також вважає нереальним для виконання обіцянку влади, що протягом найближчих 10 років Україна увійде до двадцятки найбільш розвинених країн світу. "Хтось підказав Президенту ідею досягнення доходів і рівня розвитку України за 10 років і увійти до двадцятки найбільш розвинених країн світу. Я не полінувався і порахував: якщо країни двадцятки не розвиватимуться взагалі, а ми їх наздоганятимемо, то нам необхідно забезпечувати щорічний 20-процентний приріст економіки протягом цих 10 років", - підкреслив Пасхавер.

У свою чергу, автор ідеї про входження України в двадцятку найбільш розвинених країн світу, екс-віце-прем`єр, голова Державного комітету з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко уточнив, що йдеться про підвищення конкурентоспроможності України на зовнішніх ринках. "Я говорив, що потрібно увійти до числа конкурентноздатних країн", - пояснив Семиноженко.

"Це тісно пов`язані речі - якщо ви конкурентноздатні, то у вас і дохід високий", - парирував Пасхавер.

На його думку, довіра громадян до влади залежить від того, наскільки відповідальною є влада в своїх заявах і реальних діях. "Якщо соціологи говорять про низький рівень довіри до влади, то зрозуміло чому - тому що влада показує, як вона ставиться до цієї проблеми довіри. Реформи потрібно починати з себе, а не з підвищення рівня пенсійного віку, хоча це також необхідно", - підкреслив Пасхавер.

Крім того, на його думку, влада повинна прагнути до політичної конкуренції на виборах. "Безконкурентні вибори ведуть до загнивання й неефективності влади. Там, де немає конкуренції, навряд чи влада буде ефективною", - резюмував він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.