Чи можна записати сон?

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 1.11.2010 09:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11920

Американський дослідник каже, що планує записувати в електронному вигляді сни та тлумачити їх.

У журналі "Нейчур" (Nature) дослідники пишуть, що розробили нову систему, яка здатна записувати вищу діяльність мозку.

"Ми хочемо читати людські сни", - каже провідний науковець Моран Серф.

Мета досліджень - не втручання, а, навпаки, розширення розуміння про те, чому і як людям сняться сни.

Впродовж століть людей цікавили сни та їх значення: наприклад, у стародавньому Єгипті вважали, що сни - це послання від богів.

Нині аналіз снів психологи викорситовують для розуміння підсвідомості. Втім, єдиний шлях тлумачення снів - це питати людей про те, що їм приснилось, після того, як вони прокидаються. Кінцева мета проекту д-ра Серфа - це розробка системи, яка б дозволила психологам співставити спогади людей про сни з електронною картинкою активності їхнього мозку.

"Немає чіткої відповіді, чому людям сняться сни", - каже д-р Серф. "І одне з питань, на яке ми б хотіли знайти відповідь, це коли конкретно ми створюємо цей сон?"

Д-р Серф базує своє твердження на попередньому аналізі, який, як він твердить, припускає, що активність окерамих клітин мозку, або нейронів, пов'язана з певними об'єктами чи поняттями.

Він встановив, що коли людина, над якою проводили експеримент, думала про Мерилін Монро, то світився один окремий нейтрон. Д-р Серф каже, що ще нескоро з'явиться машина, яка записуватиме сни, але він вважає, що це у принципі реально. Наступний крок, каже він, - це перевірка активності мозку людей, які сплять.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.