Некомпетентність сучасних будівельників руйнує найстарішу київську церкву

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 1.11.2010 14:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11926

Поспіх при добудові Дніпровського шляхопроводу (т. зв. «мосту Кірпи») призвів до руйнування Михайлівської церкви Видубицького монастирського комплексу, що знаходиться на вул. Видубицькій, 40, поблизу Ботанічного саду ім. М.Гришка.

Перед загрозою обсипання знаходяться 24 кв. м унікального живопису XI ст.

Про це повідомив депутат фракції БЮТ в Київраді, голова постійної комісії з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

«Києву потрібні і міст, і монастир. Але бажання влади якомога швидше ввести в експлуатацію об'єкт може призвести до руйнації монастиря. Вперше в 1096 р. храм знищили половці, а тепер його руйнують наші українські чиновники. Ми не маємо права руйнувати пам'ятки історії і культури, свої духовні святині, заради того, щоб хтось встиг прозвітувати Президенту про здачу об'єкту до обіцяної святкової дати. Для того, щоб врятувати монастир вкрай необхідно уповільнити зведення під'їзних доріг навколо моста, застосувавши менш руйнівні і агресивні технології, а частину зусиль і фінансів направити на укріплення споруд монастиря та схилів», - заявив Бригинець.

Михайлівська церква Видубицького монастиря - пам'ятка архітектури 1070-1088 рр., споруджена сином князя Ярослава Мудрого - Всеволодом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.