Вогнище з горщиків обігріває кімнату однією свічкою

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.10.2006 18:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1193

Полум`я свічки світить досить приємно, але спроба зігрітися з його допомогою - здається безумством. Тим часом, саме як джерело світла свічка - украй марнотратний прилад. А ось як обігрівач кімнати вона може виявитися корисною. За певних умов.

Досс продає Kandle Heeter по $25 за штуку (фото з сайту heatstick.com).

Каліфорнійський винахідник Дойлі Досс (Doyle Doss) і його компанія DOSS Products пропонують оригінальну систему Kandle Heeter, тобто – “Свічний обігрівач", повідомляє Мембрана.

Цей дивний на вигляд свічник, стверджує його творець, може виявитися незамінним при відключенні електрики. Висота його складає близько 23, а ширина - близько 18-ти сантиметрів.

З його зовнішнього вигляду привертає до себе увагу перевернутий горщик над свічкою. У цьому горщику (а він у "минулому житті" горщиком для квітів і був) і прихована основна родзинка системи.

Горщик цей не простій, а складений. Він зроблений з трьох горщиків різного діаметру, вкладених один в один і сполучених довгим металевим болтом, на який нанизаний цілий оберемок шайб і гайок (на щастя, зазвичай отвори в дні горщиків уже є).

Називається ця хитромудра комбінація кераміки і сталі Quad-Core, і покликана заманювати в пастку тепло від свічки. Але навіщо?

Звичайна свічка, згораючи в приміщенні, тепло виділяє, як здається, зовсім небагато. А справа тут в тому, що гарячий її "вихлоп" просто йде вгору й швидко випаровується з вентиляцією.

Тим часом, запас енергії в свічці не так уже й малий. Більш того, з гарячим потоком продуктів згорання йде більша частина її енергетичного вмісту, і лише менша - переходить у світло.

Лабіринтовий ковпак над полум'ям збирає енергію і дбайливо накопичує її, нагріваючись досить сильно (особливо розжарюється центральний стрижень). А потім це тепло поволі передається повітрю всією поверхнею керамічного радіатора.

Головний “секрет” винаходу - радіатор Quad-Core, пастка для тепла (фото з сайту heatstick.com).

Горщики також допомагають заманювати в пастку сажу від полум'я, що сприятливо позначається на чистоті стелі.

Винахідник підкреслює, що один такий прилад жодним чином не врятує вас взимку при відключенні опалювання й електроенергії, але, з іншого боку, це краще, ніж узагалі нічого.

Крім того, хоча дана нехитра конструкція розроблена, перш за все, для аварійних ситуацій (і не тільки удома, але й поза ним), міні-радіатор із свічки може трохи зменшити витрати на обігрів приміщення, додаючи невелику теплоту до зайнятої людьми кімнати, тоді як ваш будинок "відрегульований" термостатами на нижчу температуру. Тут, втім, ще потрібно порахувати вартість одного джоуля у свічці.

Нагрівач також оснащений приладнаною зверху стійкою, здатною утримати каструлю із супом.

Перш, ніж свіжий Kandle Heeter зможе нормально обігрівати кімнату, потрібно дочекатися, щоб залишкова волога випарувалася з кераміки. На це може піти 3-4 години, відзначає містер Досс.

Зате потім власник цієї штуковини може повною мірою насолоджуватися м'яким теплом, що видає нагрівач протягом тривалого часу. Зберігати ж невживаний апарат необхідно в целофановому пакеті, щоб він не вбирав вологу з повітря .

Досс пише, що воскова свічка масою 4,25 унцій містить приблизно 1 тисячу британських теплових одиниць енергії. У перекладі на звичні величини, - це приблизно 120 грамів і 1,1 мегаджоуля.

Якщо врахувати, що горить така свічка 20 годин або трохи більше, то виходить, що вироблення нею енергії складає 55 кілоджоулів на годину, що відповідає потужності в 15,3 вата.

Правда, за деякими даними, сумарний "корисний вихід" воскової свічки такого розміру все ж таки буде вище. Ближче до 3 мегаджоулів. Що дасть середню потужність приблизно в 42 вати. А якщо ми уважно "подивимося" на свічку з парафіну, то, мабуть, знайдемо в ній ще більше потенційного тепла.

Утім, точні числа кількості теплоти згорання не так уже важливі. Зрозуміло, що такий свічник не може скласти конкуренції у потужності побутовим електричним конвекторам і масляним радіаторам на 0,5-2 кіловати. До тих пір, поки в розетці є струм.

З іншого боку, і за наявності струму кіловатний нагрівач ви навряд чи палитимете цілу добу безперервно, якщо не хочете розоритися на рахунках за електрику. А Kandle Heeter, як вже сказано, на одній свічці працює 20 з гаком годин. Єдина важлива умова: його не можна залишати без нагляду. Усе-таки відкрите полум'я.

Американський новатор вважає, що такі нагрівачі повинні сподобатися не тільки людям, що сидять удома, але і тим, хто там рідко показується, вважаючи за краще подорожі далеко від суєти цивілізації. Kandle Heeter повинен стати простою і дешевою альтернативою примусам й іншим “керосинкам”. А коли-небудь він може врятувати життя людині, що потрапила, скажімо, на машині в сніжну пастку, в завірюху.

Нарешті, цей крихітний світляк просто симпатичний. "Kandle Heeter повинен нагадати нам всім, що колись ми (люди) сиділи в печерах вночі навколо вогню і розповідали один одному історії", - говорить винахідник.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.