Перемога сталінізму. У Росії повертаються до 60-годинного робочого тижня?

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 2.11.2010 00:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11933

Глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко прокоментував наміри внести зміни до Трудового кодексу РФ, включивши у нього пункт про 60-годинний робочий тиждень.

На думку головного санітарного лікаря РФ, для працівників окремих спеціальностей збільшення робочого тижня можливе, але це має бути пов’язано зі змінами технологій і заробітної плати.

"Це непросте завдання", - заявив Онищенко, зазначивши, що при збільшенні тривалості робочого тижня віддача людей автоматично не збільшиться.

"Просто внести пропозицію про збільшення робочого тижня і думати, що це автоматично спричинить збільшення віддачі - не факт, що це станеться. Автоматично це не спричинить нічого окрім можливого роздратування у суспільстві. Це спричиняє за собою серйозні зміни - інфраструктурні, технологічні, фінансові", - сказав глава Росспоживнагляду.

На його думку, в окремих категоріях професій запровадження 60-годинного робочого тижня можливе. "Інша справа - не повинна постраждати результативність. Аби була віддача, потрібно створити умови. Якщо ми збільшуємо робочий день, то ми повинні створити умови для плідної ефективної праці. Збільшення робочого дня повинне забезпечуватися фінансовою компенсацією, а це вже питання трудових відносин", - підкреслив Онищенко.

При цьому він підкреслив, що не можна збільшувати робочий тиждень для людей, які працюють на шкідливому виробництві. "Про це навіть мови не може бути. Це гарячі цехи, шахти, це люди, що працюють у сфері медицини", - сказав глава Росспоживнагялду.

Раніше стало відомо, що Російський союз промисловців і підприємців розробив проект поправок до Трудового кодексу РФ. Серед можливих нововведень - узаконення 60-годинного робочого тижня.

Фотодокумент. Праця на сталінських будівельних майданчиках

Від “Аратти”: очевидно, що російська економіка перебуває далеко не у кращому стані.

Проте, у європейських країнах з економічної скрути виходять, зокрема, збільшуючи продуктивність праці, впроваджуючи технології, які зменшують питому вагу бьезпосередньої людської праці, перекладаючи її на сучасні машини, знижуючи енергоємність тощо. При тому, невідомі приклади, коли б комусь спало на думку збільшувати час зайнятості працівників на виробництві.

Натомість, в історії російських народів є сторінки, якими й нині пишається російська номенклатура і активно прославляє пропаганда. Це - комуністичні традиції, відомі під назвою "індустріалізація". Саме тоді, під час сталінських п'ятирічок мільйони громадян були перетворені державою у рабів, які по 10-12 годин каторжно працювали на так званих ударних будовах. При тому, що жоден п'ятирічний план так і не було виконано.

Можемо нагадати, що гіганти совітської індустрії, якими так пишаються необільшовики різних кольорів і відтінків, насправді буквально побудовані на кістках сотень, тисяч рабів, які загинули від непосильної праці і нелюдських умов життя.

З іншого боку, для нас лишається загадкою необхідність росіянам впрваджувати сталінскі нормативи праці, адже в Росії, згідно з офіційною статистикою, сьогодні сотні тисяч безробітних, тобто надлишок пропозиції на ринку праці.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.