Найкращий спосіб вирішити проблему - “переспати” з нею

Автор/джерело -  © NEWSru.com



Дата публiкацiї - 2.11.2010 01:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11935

Голландські психологи науково довели народну мудрість про те, що “ранок вечора мудріший”. Вони провели експеримент на студентах і підтвердили, що для того, щоб прийняти правильне рішення, найкраще відкласти рішення проблеми хоча б на пару хвилин, а ще краще - на ніч.

Найкращий спосіб вирішити проблему - “переспати” з нею

Для проведення дослідження голландські вчені протестували студентів одного з університетів, пише The Daily Telegraph. Вони попросили їх вибрати кращу з чотирьох вигаданих моделей автомобілів. У кожної з них було по 12 різних технічних характеристик, але тільки у двох було краще зчеплення з дорогою, і вони витрачали менше бензину.

Після прочитання цих характеристик одна з груп повинна була прийняти рішення відразу ж, а іншій в цей час дали новий тест, який на п'ять хвилин відтягував прийняття рішення про кращі автомобілі. У результаті виявилося, що волонтери з другої групи частіше робили правильний вибір.

Голландські вчені пояснюють це тим, що несвідомому волонтерів таким чином було дано час, щоб зважити всі “за” і “проти”. Відкласти проблему - це найкращий спосіб її вирішити, - роблять висновок вчені.

"Підсвідомість підказує нам кращі рішення в порівнянні з тими, які люди приймають відразу після напружених усвідомлених роздумів. Хоча в рамках нашого експерименту студенти не спали перед тим, як зробити остаточний вибір, але переваги періоду подібного відпочинку очевидні", - стверджує психолог Мартен Бос, який керував дослідженням.

Відпочинок або перемикання на іншу діяльність дозволяє на підсвідомому рівні провести межу між важливими і незначними аспектами. Експерименти продемонстрували, що люди, які переймаються складним питанням, приймаючи поспішне рішення, найчастіше дають неправильні відповіді. На відміну від тих, хто готовий відсунути розв'язання складної задачі на деякий час.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.