Вчені не втрачають надії знайти марсіанське життя

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 2.11.2010 14:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11943

Учені виявили на схилах марсіанського вулкану поклади кремнієвої кислоти, які можуть вказувати, що вода на деяких ділянках Марса зберігалася довше, ніж на решті частини планети.

Поклади кремнієвої кислоти на Марсі

Стаття дослідників з описом виявлених відкладень опублікована в журналі Nature Geosciences, а коротко про роботу пише портал Space.com.

Дослідники аналізували дані, зібрані орбітальним апаратом Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) про вулкани, розташовані в регіоні під назвою Syrtis Major. Вивчаючи породу навколо кратера вулкана Nili Patera віком 3,7 мільярда років, учені виявили там відкладення кремнієвої кислоти.

З найбільшою вірогідністю кремнієва кислота утворювалася на Марсі, коли вода з гидротермальних джерел розчиняла породу. При цьому зі скель вимивався оксид кремнію, а при охолодженні і подальшому випаровуванні води утворювалися відкладення кремнієвої кислоти. Досі вважалося, що 3,7 мільярдів років тому (цей період в марсіанській історії називається раннім гесперіанським періодом) велика частина території Марса вже висохла. Якщо природа знайдених відкладень кремнієвої кислоти виявиться такою, як припускають учені, це означатиме, що принаймні вулканічний регіон Syrtis Major залишався вологим довше, ніж поверхня Марсу в середньому.

Невеликі поглиблення породи навколо вулканів, заповнені теплою водою, могли бути ідеальним місцем для життя мікроорганізмів.

Поки дослідники не знайшли достовірних підтверджень того, що на Марсі мешкали або мешкають живі істоти, але теоретично така можливість є. Одним з перспективних місць для пошуку потенційно існуючих марсіан вважаються жерла вулканів - нещодавно один з дослідницьких колективів припустив, що принаймні в деяких з них рідка вода - необхідна умова для існування життя - могла зберегтися до теперішнього часу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.