У літака Президента Качинського був несправний висотомір

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 3.11.2010 09:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11953

На момент катастрофи польського літака Ту-154 під Смоленськом у лайнера міг бути несправним один з найважливіших приладів, необхідних для посадки борту, - альтиметр (або висотомір, він вказує висоту польоту).

За даними польської газети Dziennik, проблеми з літаком президента Польщі Леха Качинського почалися задовго до аварії.

За чотири місяці до трагедії, практично одразу після ремонту, який був проведений в Росії, Ту-154 (бортовий номер 101) пройшов тестові випробування, а вже під час наступного польоту у нього відмовив альтиметр.

Наразі польська комісія з розслідування авіаційних подій однією з причин катастрофи під Смоленськом вважає використання екіпажем лайнера радіовисотоміру замість барометричного альтиметра.

Під час посадки борт відхилився від курсу і проходив над лощиною. В умовах поганої видимості використання радіовисотоміру могло дати екіпажеві помилкове уявлення про висоту, на якій перебував борт.

Ту-154 повернувся до Польщі після ремонту 21 грудня 2009 року, а 7 січня відбувся випробувальний політ, який тривав 90 хвилин.

Під час тестового польоту все обладнання працювало справно, єдина проблема, яка виникла у екіпажа - це супутниковий зв'язок. Льотчикам протягом 40 хвилин не вдавалося підключитися до мережі.

Наступний політ борт 101 здійснив вже у звичайному режимі. І під час зльоту з варшавського аеродрому з'ясувалося, що вийшов з ладу барометричний висотомір, виявили журналісти. Того разу Леха Качинського на борту не було.

"Вихід з ладу окремих вузлів устаткування відбувається на літаках так само часто, як і на автомобілях. У цьому немає нічого екстраординарного. На кожному літаку є цілий список пристроїв, які можуть відмовити у польоті, і все ж таки борт продовжить політ", - пояснив журналістам пілот 36 спеціального полку авіаційного транспорту Польщі Грег Петручук.

Військова прокуратура Польщі відмовилася коментувати можливу відмову альтиметра під час польоту Ту-154 в Смоленськ.

Літак Ту-154 польського президента Леха Качинського розбився 10 квітня під час заходу на посадку на аеродромі під Смоленськом. Всі 96 людей, які були на борту, у тому числі і сам глава держави, загинули.

Літак сідав в умовах туману і дуже поганої видимості. Борт врізався в перше дерево приблизно в 1050 м від початку злітно-посадкової смуги, відхилившись від посадкового курсу на 40-45 м.

Після зіткнення у літака відірвало частину лівого крила. Ту-154 пролетів ще деяку відстань, намагаючись виправити машину і набрати висоту, однак лайнер нахилило ліворуч, він перекинувся, упав на землю і розвалився на частини приблизно в 300 м від злітно-посадкової смуги.

Пізніше міждержавний авіаційний комітет Росії повідомив, що все бортове обладнання, а також двигуни Ту-154 справно працювали аж до катастрофи.

За даними розслідування російської сторони, пілотів попереджали про те, що здійснювати посадку в таких умовах дуже небезпечно. А один з льотчиків нібито казав, що "сідати в такій ситуації неможливо".

За даними польської прокуратури, винними можуть виявитися диспетчери аеродрому в Смоленську. Нібито дані, передані екіпажу літака російським диспетчером, виявилися помилковими.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.