Уряд США заявив, що Україна відійшла від демократичних стандартів виборів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.11.2010 14:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11960

Попередній аналіз повідомлень спостерігачів за виборами вказують, що місцеві вибори в Україні 31 жовтня не відповідали рівню відкритості і чесності, встановленому останніми президентськими виборами, що відбулися раніше у цьому році.

Ми надаємо текст заяви уряду США, з гідно з офіційним текстом, оприлюдненим Посольством США у Києві, без змін та коментарів:

Заява уряду США щодо місцевих виборів в Україні

Попередні повідомлення від спостерігачів за виборами вказують, що місцеві вибори в Україні 31 жовтня не відповідали рівню відкритості і чесності, встановленому останніми президентськими виборами, що відбулися раніше у цьому році. Вітчизняні і міжнародні місії спостереження, перш за все ті, що організовувалися поважаною позапартійною українською мережею ОПОРА, повідомили про численні процедурні порушення у день виборів. У той час, як спостерігачі визнали покращення точності списків виборців порівняно із президентськими перегонами, вони вказали і на недоліки, такі як недостатня підготовка членів виборчих комісій, що сприяли процедурним порушенням і організаційним проблемам.

Джерелом проблем у день голосування спостерігачі та міжнародні експерти називають закон України про вибори, ухвалений у липні. Деякі ускладнення, створені новим законом, такі як унеможливлення участі нових партій, були полегшені або усунуті завдяки змінам, ухваленим на вимогу президента Януковича у вересні. Проте, інші аспекти законодавства й передвиборчих правил і процедур ставали на заваді внесення певних кандидатів у бюлетені для головування, дозволяли застосування адміністративного ресурсу під час виборчої кампанії, створювали дисбаланс у складі виборчих комісій, ускладнювали процедури реєстрації та голосування.

Президент Янукович визнав необхідність приведення виборчого законодавства у відповідність до міжнародних стандартів, спираючись на процес консультацій. Сполучені Штати готові допомагати Україні із реформою виборчого кодексу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.