Вчені встановили, що квазари обігрівають Всесвіт

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 4.11.2010 18:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11979

Квазари - чорні діри, розташовані в центрі деяких галактик, - виконували функцію “обігрівачів” для молодих Всесвітів.

Такий висновок зробила група дослідників, що опублікувала статтю в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Коротко про роботу пише портал Space.com.

Чорні діри володіють величезною масою, і їхнє гравітаційне тяжіння "не відпускає" навіть світло - тому спостерігати ці об'єкти безпосередньо не можна. Проте матерія, попадаюча у чорну дірку, розігрівається до дуже високих температур, і починає випромінювати у різних частотних діапазонах. По присутності цього випромінювання вчені судять про наявність чорної діри, зокрема квазара.

Автори нового дослідження використовували квазари для дослідження властивостей міжзоряного газу, що заповнює Всесвіт. Учені працювали з даними, зібраними телескопами гавайської обсерваторії Кека. Астрономи аналізували характеристики випромінювання, що випупромінюється квазарами, - коли воно проходило крізь хмари газу, його параметри змінювалися, і по цих змінах учені змогли уявити, зокрема, яка була температура газу в молодому Всесвіті.

Виявилось, що в період з 12 до 10 мільярдів років тому температура міжзоряного газу, що заповнює Всесвіт, різко зросла - з 8 тисяч до 12 тисяч градусів Цельсія. Оскільки Всесвіт в цей час розширювався з дуже високою швидкістю, газ повинен був остигати. Вчені припустили, що його нагрів відбувався завдяки "роботі" квазарів. Високоенергетичне ультрафіолетове випромінювання, що виппромінюється ними, вибивало електрони з атомів гелію в газових хмарах. Ці електрони, у свою чергу, стикалися з іншими атомами, і у результаті весь об'єм газу розігрівався.

Нещодавно інша група учених представила теоретичні обгрунтування ще одного процесу, що імовірно відбувався в молодому Всесвіті. Дослідники припустили, що після Великого вибуху (точніше, через 10-43 секунди) Всесвіт впродовж надзвичайного короткого проміжку часу знаходився в стані хаосу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.