Ющенко констатував криміналізацію у царині Азарова

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 17.10.2006 20:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1198

Президент України Віктор Ющенко констатував криміналізацію навколо нарахування та відшкодування податку на додану вартість.

Президент України Віктор Ющенко провів нараду з питань нарахування та відшкодування ПДВ, повідомляє прес-служба Президента України.

У своєму виступі Глава держави наголосив, що з кожним тижнем тема несвоєчасного повернення ПДВ набуває в Україні дедалі проблемнішого характеру: «Нас турбують ті тенденції, які з’явилися в розрізі регіонів по формуванню прострочених платежів, про що сьогодні сигналізує бізнесова еліта України. Ми стаємо свідками того, як один з основних податків національного бюджету, який складає 37% усіх доходів бюджету, з кожним тижнем криміналізується».

Президент відзначив численні «злочинні оборудки», що нині мають місце в цій сфері. Йдеться про використання таких механізмів, як створення фіктивних фірм, проведення безтоварних та псевдоекспортних операцій, підробка первинних документів, неправомірне застосування нульової ставки, маніпуляції з податковими накладними тощо. Все це, на переконання В. Ющенка, веде до росту корупції, тінізації економіки та непрозорості бюджету.

Глава держави нагадав, що у 2006 році прокуратура порушила 259 кримінальних справ щодо ПДВ, 57 з них вже направлені до суду. У провадженні податкової міліції – 129 кримінальних справ, органів МВС – 47. У цьому контексті Президент відзначив недостатню активність податківців.

Глава держави окреслив ключові проблеми у сфері нарахування та повернення ПДВ. Перш за все, зазначив він, з цією темою тісно пов'язане так зване ручне управління. З цього приводу В. Ющенко нагадав, що сьогодні надходження ПДВ виконані на 102,3%, по внутрішньому податку – на 116,5% – тим не менше, план відшкодування не виконується і становить лише 89,8%.

«Напрошується відповідь – це маніпуляції з виконанням державного бюджету», – сказав Президент, наголосивши, що дане питання мають взяти під свій контроль Генеральна прокуратура та СБУ.

«Йдеться про штучну виїмку обігових коштів підприємств, іншими словами, держава йде у відносини з бізнесом, які не регламентовані законом про бюджет і запозичує на ненормативній і безкоштовній основі мільярди гривень», – сказав В. Ющенко, додавши, що таким чином фактично закладається основа під падіння національного ВВП. «Хочеш зупинити економіку – сьогодні треба зупинити режим відшкодування ПДВ», – сказав він.

Серед інших загрозливих тенденцій, що з’явилися навколо відшкодування ПДВ у 2006 році, Президент назвав хронічне невиконання помісячного бюджетного розпису Мінфіну, порушення міжрегіональних пропорцій – особливо в серпні – вересні, невідповідність темпів відшкодування обсягам заборгованості та економічній динаміці регіонів.

Щодо регіонального розподілу повернення ПДВ В. Ющенко зокрема зауважив, що частка Донецької області у серпні зросла більш ніж удвічі, а Києва – зменшилась майже вчетверо.

У регіонах, де найбільша заборгованість, рівень відшкодування до плану один із найнижчих (м. Київ, Чернівецька область) – натомість на Донеччині та Луганщині, де сконцентровано трохи більше 2% прострочених сум, план відшкодування перевиконується в 1,3 – 1,6 разу, також зазначив Президент.

«Те, що відбувається сьогодні у нас в сфері ПДВ – і в його нарахуванні, і в оформленні, і у відшкодуванні, свідчить – закладаються досить глибокі процеси тінізації. Уже повертається в діловий обіг формування 40% відкатів за відшкодування», – констатував В. Ющенко. Він звернув увагу присутніх і на те, що сьогодні на тлі суттєвого невиконання плану відшкодування ПДВ і збільшення експорту відбувається зменшення сум простроченого ПДВ. «Думаю, ми маємо фактичне утаємничення від держави, від державної статистики легальних оборотів, сум, які насправді не потрапляють у звітність», – сказав Президент.

Говорячи про боротьбу з корупцією у сфері нарахування та відшкодування ПДВ, В. Ющенко наголосив на необхідності активнішої ролі правоохоронних органів: «Переконаний, що ця утаємниченість відшкодування ПДВ, його «замкнутість» у рамках ДПА та Мінфіну ускладнює боротьбу з кримінальними проявами та корупцією в цьому процесі».

Глава держави підкреслив необхідність скоординованої роботи всіх органів влади у вирішенні питань, пов’язаних із ПДВ: «Давайте не будемо жартувати з взаємним офіційним інформуванням. Секретаріат Президента повинен володіти об’єктивною та повною інформацією».

Учасники наради обмінялися думками щодо шляхів виправлення ситуації. Зокрема, голова Полтавської ОДА Валерій Асадчев висловив пропозицію щодо створення фонду відшкодування ПДВ, не пов'язаного напряму з бюджетом. Він також висунув ідею ведення постійного моніторингу податківцями найбільших підприємств-експортерів замість існуючого нині механізму зустрічних перевірок. Перший заступник Київського міського голови Анатолій Голубченко відзначив, що питання ПДВ можуть бути предметом розгляду засідання РНБО.

Підсумовуючи засідання, Президент підкреслив, що влада має відчувати свою відповідальність перед підприємцями в темі ПДВ: «Бізнес волає, кричить. Бізнес «двійки» нам ставить, що ми не можемо організувати елементарну річ, яка в кожній національній економіці будується за механізмами, які не завдають шкоди існуванню суб’єкту господарювання, бізнесу».

За результатами розмови Глава держави дав ряд доручень.

Президент доручив головам ОДА у триденний термін створити при них комісії, які займатимуться безпосередньо вивченням питання відшкодування ПДВ підприємствам. До складу комісій мають увійти також керівники прокуратури, СБУ, міліції, ДПА, бізнесу, ЗМІ, громадськості.

ДПА та підприємства мають передавати (з відповідним законодавству оформленням) новоствореним комісіям реєстри подань на відшкодування ПДВ для фіксації часу подання до податкової відповідних звернень. Цей механізм, сказав Президент, повинен запрацювати відповідно до закону вже протягом п’яти днів.

Генеральній прокуратурі, СБУ, МВС, КРУ та Рахунковій палаті Президент доручив сформувати план перевірки відповідності та черговості надходження звернень підприємств сумам відшкодування ПДВ цим підприємствам. Крім того, зазначені відомства мають приділити окрему увагу контролю за фіктивними схемами, учасниками яких є в тому числі працівники ДПА, митниці, правоохоронних органів, підкреслив В. Ющенко.

Окреме доручення Глави держави стосується СБУ – вона повинна розпочати активну оперативну роботу щодо документування фактів корупційних діянь працівників держорганів по темі відшкодування ПДВ та прозвітувати про це за 30 днів.

Крім того, Президент доручив Секретарю РНБО включити до плану засідань Ради питання щодо правомірності відшкодування ПДВ та роботи органів ДПА і Державного казначейства, а також необхідності внесення змін до відповідного законодавства.

У розмові взяли участь Секретар РНБО Віталій Гайдук, міністр економіки Володимир Макуха, Глава Секретаріату Президента Віктор Балога, перший заступник Глави Секретаріату Арсеній Яценюк, заступник Глави Секретаріату Віктор Бондар, заступник міністра фінансів Тетяна Єфіменко, голова ДПА Анатолій Брезвін, голова Ради міністрів Криму Віктор Плакіда, голови ОДА, представники бізнесових кіл.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.