У ЦВК не виключають, що вибори до парламенту стартують через два тижні

Автор/джерело -  © Корреспондент.net



Дата публiкацiї - 8.11.2010 14:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12007

Заступник голови ЦВК України Андрій Магера в інтерв’ю виданню “Главред” заявив, що 22 листопада має початися виборча кампанія з виборів парламенту, якщо Конституційний суд не встигне до цього часу ухвалити рішення про перенесення дати виборів на 2012 рік.

Відповідаючи на питання видання, чи розпочнеться в країні виборча кампанія, якщо Конституційний суд не встигне до 22 листопада (дата початку виборчої кампанії з виборів Верховної Ради відповідно до чинного законодавства) прийняти рішення про перенесення дати виборів Ради на 2012 рік, Магера сказав: "Так, такі вимоги є в законі про вибори народних депутатів. І за Конституцією, згідно з частиною першою статті сімдесят сьомої, чергові вибори відбуваються в останню неділю березня четвертого року повноважень Верховної Ради. Чинний на даний момент Конституція інших варіантів не дає. Але, звичайно, може бути і рішення Конституційного суду, який розтлумачить цю норму по-іншому".

У відповідь на уточнююче питання, якщо рішення КС не буде, чи здатний ЦВК в його нинішньому складі прийняти рішення про початок виборчої кампанії, заступник голови ЦВК зазначив: "Я не хотів би робити прогнози, але хотів би наголосити, що потенціал Центрвиборчкому досить високий, і обернено пропорційний до спроб впливу на його діяльність з боку політичних сил". Також Магера зазначив, що якщо іншого рішення КС не буде, то у нього не залишиться іншого вибору, крім як голосувати за початок виборчого процесу.

Коли "Главред" запитав, чи зупиниться виборчий процес, якщо після прийняття ЦВК рішення про його початок з'явиться рішення КС про перенесення виборів на 2012 рік, Магера заявив, що виборчий процес ніхто не може зупинити: "І рішення КС ніколи не мають зворотної сили, поширюючись тільки на ті правовідносини, які виникають після прийняття рішення".

Відповідаючи на уточнююче питання видання, "якщо кампанія вже почнеться, наприкінці березня нас чекають парламентські вибори", урядовець наголосив: "Я не бачу ніяких механізмів, за допомогою яких можна зупинити виборчий процес".

Нагадаємо, що завтра, 9 листопада, Конституційний суд України розпочне розгляд справи про конституційність законопроекту № 7265, згідно з яким чергові вибори Верховної Ради повинні проводитися в останню неділю жовтня 2012 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.