Литвину аж ніяк не хочеться розлучатися з кріслом і мандатом

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 8.11.2010 18:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12013

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин переконаний, що чергові парламентські вибори мають відбутися у 2012 році.

Відповідаючи у понеділок під час брифінгу на запитання журналістів щодо ймовірності проведення виборів до Верховної Ради у наступному році, Литвин підкреслив, що у 2007 році парламент, відповідно до чинної на той момент Конституції України, обирався на п´ять років. «Закон зворотної сили не має», - наголосив він.

За словами Литвина, можна говорити про місяць, у якому проводитимуться парламентські вибори, але термін каденції чинної Верховної Ради має складати п´ять років. «Можна говорити про березень 2012 року, але аж ніяк не про березень 2011 року», - сказав він, додавши, що «це правовий підхід».

Литвин також зазначив, що проведення виборів у наступному році може призвести до «повного хаосу», і країну «буде втягнуто у кадрову вакханалію».

Верховна Рада, заявив Литвин, працездатна і разом з Президентом України і урядом працює над запровадженням реформ на законодавчому рівні, додавши, що необхідно також враховувати нинішню соціально-економічну ситуацію.

Тому, вважає керівник парламенту, немає ані правових, ані політичних підстав говорити про проведення виборів у наступному році, а відповідні розмови нав´язуються деякими політиками, аби утримати свої рейтинги і відволікти суспільство від необхідності розв´язання реальних проблем. Заклики до проведення виборів у березні 2011 року, зазначив Литвин, є «політичними заявами, за якими нічого не стоїть».

Відповідаючи на запитання журналістів, Литвин не став прогнозувати рішення Конституційного Суду України щодо конституційності законопроекту про призначення виборів Верховної Ради у жовтні 2012 року, підкресливши, що Конституційний Суд «приймає виключно правові рішення».

Разом з тим, він звернув увагу на необхідність врахувати той факт, що відповідно до законодавства, виборча кампанія має розпочатися за 120 днів до дня виборів, і тому, за його словами, «має бути визначеність». «Думаю, що Конституційний Суд врахує цю обставину», - сказав Литвин.

Замість післямови. Пан Литвин, аргументуючи свою позицію, вдався до суджень, на рівні, який дорівнює малоосвідченому люмпену. Бо інакше б він, перед тим наголошуючи на правильності рішення КС щодо скасування реформи 2004 року, не міг не розуміти, що з моменту набуття чинності Конституції 1996 року, всі законодавчі акти, які їй не відповідають - втрачають законну силу.

І його посилання на закон про вибори, за яким він обриався - просто не витримує критики: адже положення цього закону, які не відповідають чинній Конституції, автоматично втратили силу.

А відтак, у нас, виборців, виникає питання: якщо спікер не знає таких елементарних речей, то що він робить у парламенті? Нам потрібно, що наші інтиереси представляли компетентні народні депутати.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.