Суперземлі можуть бути придатними для життя

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 8.11.2010 21:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12016

Суперземлі можуть зберігати рідке металеве ядро і, відповідно магнітне поле, яке необхідне для захисту потенційних живих істот від радіації.

Досі вважалося, що ядро Суперземель тверде і вони не мають магнітосфери.

Препрінт статті дослідників доступний на сайті arxiv.org, а коротко про роботу пише New Scientist.

Суперземлі - це планети, які важчі за Землю, але набагато легше від газових гігантів. Досі більшість дослідників вважали, що у Суперземель не зберігається рідке ядро - через високий тиск в центрі таких планет металева "серцевина" знаходиться в твердому стані. Планети без рідкого металевого ядра не мають магнітного поля - вважається, що воно створюється завдяки єлектростуму, який виникає в рідкій частині ядра, яка електризується від обертання планети.

Автори нової роботи провели розрахунки, які показують, що Суперземлі можуть зберігати ядро рідким, - через високу температуру в надрах планет метал плавиться. Таким чином, цей тип небесних тіл може є потенційно придатний для існування живих істот.

Нещодавно астрономи оголосили про виявлення за межами Сонячної системи планети, яка окрім магнітного поля має ще низку характеристик, що дозволяють підтримувати на ній життя. Проте за два тижні після появи повідомлення про цю планету під назвою Gliese 581g інший колектив дослідників заявив, що йому не вдалося підтвердити її існування.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.