Землю запліднили інопланетяни?

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 10.11.2010 20:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12043

Канадський астроном висунув теорію про те, що життя на Землі могло утворитися завдяки потраплянню на неї з космосу загиблих організмів з інших планет.

На думку автора нової роботи, для появи життя на Землі не було потрібно, щоб на неї були занесені живі мікроорганізми. Для розвитку живих істот достатньо, щоб на планету потрапила деяка кількість інформації - у випадку земних організмів вона закодована у формі ДНК або РНК.

Живі істоти містять у своїх генах величезну кількість інформації - за оцінками автора, в клітині кишкової палички зберігається 6 мільйонів біт інформації, тоді як випадкове перемішування молекул дасть тільки 194 біти за 500 мільйонів років (поява життя в ході поступового синтезу все більш і більш складних молекул - найбільш популярна на сьогоднішній день гіпотеза).

Мертві організми також несуть у собі інформацію, незважаючи на те, що вона не може бути безпосередньо реалізована. Крім того, заховані усередині клітин молекули нуклеїнових кислот будуть пошкоджуватися менше. Учений вважає, що оптимальними перевізниками інформації можуть виступати віруси, які складаються з ДНК або РНК, упакованих в оболонку з білків, іноді доповнену ліпідами або полісахаридами.

Нова гіпотеза викликала неоднозначну реакцію у колег вченого. Скептики відзначають, що під час перебування в космосі нуклеїнові кислоти можуть зруйнуватися дуже істотно, незважаючи на захист оболонки. Крім того, положення некропанспермії (втім, як і решти гіпотез, що пояснюють походження життя) украй важко перевірити експериментально.

Нагадаємо, що результати наукових експериментів, проведених на орбіті Землі, підштовхнули російських вчених з Інституту цитології РАН до припущення про те, що органічні молекули могли сформуватися в умовах відкритого космосу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.