ICQ вимагає грошей від альтернативних інтернет-месенджерів

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 11.11.2010 15:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12056

ICQ вимагає від альтернативних інтернет-месенджерів платити за підключення до оригінального протоколу. Зв’язок з «аською» вже втратили користувачі Nimbuzz. Експерти чекають відключення інших сервісів обміну повідомленнями в інтернеті.

Автори проекту Nimbuzz, що надає можливість обміну миттєвими повідомленнями через інтернет, відмовилися від підтримки ICQ. Причиною стала вимога власників ICQ оплачувати використання протоколу «аськи». «Останні два тижні ми вели переговори з приводу можливості продовжити підтримку ICQ. Остаточна пропозиція передбачала укладення договору, за яким ми будемо зобов'язані платити за кожну людину, що бажає скористатися ICQ у Nimbuzz», — говориться у блозі програми. За словами представників Nimbuzz, це має означати введення плати для користувачів, що «суперечить принципам компанії».

ICQ належить компанії Mail.ru Group. «Месенджер ICQ належить компанії Mail.Ru Group, і протокол ICQ офіційно використовується у Mail.Ru Агенті. Умови використання протоколу ICQ в інших програмах-клієнтах викладені в ліцензійній угоді. Наша компанія зацікавлена в офіційному поширенні ICQ-протоколу», — говорить Ганна Артамонова, віце-президент Mail.Ru.

Аналітики не здивовані рішенням власників інтернет-месенджера. «ICQ ніколи не йшла шляхом сильної монетизації — завжди була безкоштовна і заробляла на рекламі, — говорить аналітик AC&M Олександр Шатіков. — Якщо альтернативні клієнти також заробляють, використовуючи їхній протокол, то логічно, що власник протоколу вживає заходів».

«Кількість реклами в альтернативних клієнтів завжди була незрівнянно меншою, аніж в «асьці», — не погоджується експерт з технологій Koodoo Technologies Олексій Родіонов. — Тому багато користувачів зволіли відмовитися від неї».

За даними Rumetrica за лютий 2010 року, 57% відвідувачів інтернету користувалися ICQ, 48% використовували Mail.ru Агент, користувачів Skype і QIP — по 45% (розрахунок зроблений з урахуванням пересічних аудиторій). Альтернативна статистика від comScore за березень 2010 року показує лідерство на російському ринку сервісу «Mail.Ru Агент» з аудиторією 10,86 мільйона унікальних користувачів. За ним — QIP із 10,22 мільйона користувачів. Аудиторія ICQ, за даними comScore, становила 8,49 мільйона унікальних користувачів. У результаті, «Mail.Ru Агент» займав 46,4% ринку, QIP — 43,7%, ICQ — 36,2%. У 2009 році частка ICQ скоротилася на 8%.

Проблеми між конкурентами — ICQ і альтернативними мессенджерами, що підключаються до протоколу «аськи», — виникають не вперше. ICQ використовує відкритий, але не вільний протокол. З 2008 року колишній власник месенджера компанія AOL дозволила створення альтернативних клієнтів, але з деякими обмеженнями, що встановлені ліцензією.

Наприклад, клієнт, який використовується більш ніж 100 тисячами користувачів, повинен показувати рекламу ICQ. При цьому компанія три рази змінювала закриті деталі специфікації протоколу, що призводило до блокування всіх неофіційних клієнтів.

Генеральний директор «Медіасвіт», «дочки» РБК, що займається розвитком QIP у Росії, Михайло Гуревич називає систему монетизації ICQ «застарілою». Він каже, що не знає про можливі претензії до QIP.

Опитані експерти вважають, що втрата зв'язку з «аською» не завдасть істотної шкоди бізнесу альтернативних інтернет-месенджерів. Більшість із них підтримують відкритий протокол Jabber. Серед таких клієнтів Nimbuzz, QIP, MSN, Miranda IM, AIM, GoogleTalk, Pidgin. Месенджери найчастіше можуть запропонувати інтеграцію один з одним і з соціальними мережами, такими як Twitter, «ВКонтакте», Facebook, MySpace. Альтернативою може стати також Skype.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.