На наступному тижні мають затвердити узаконене безправ’я найманого працівника

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.11.2010 19:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12062

Новий Трудовий кодекс, розроблений Партією регіонів, надає велику перевагу інтересам роботодавців і практично позбавляє прав на захист найманих працівників.

Про це заявив міністр праці та соціальної політики опозиційного уряду Андрій Павловський.

Він наголосив, що стаття 143 цього законопроекту фактично дозволяє роботодавцю встановлювати необмежений робочий день – 12 годин і більше, а також збільшує робочий тиждень з 40 до 48 годин.

Також спрощується процедура звільнення працівника, на це вже не потрібне погодження профспілки, причому дозволяється зробити це не за два місяці як раніше, а лише за два тижні.

«Роботодавець фактично на свій розсуд отримав право видавати нормативні акти та штрафувати працівників у розмірі до 50% зарплати», - сказав Павловський.

Він зазначив, що питання відповідальності сторін трудових відносин розписані у Кодексі не пропорційно з великою перевагою роботодавця.

«Так відповідальність роботодавця визначається у 5 статтях, а відповідальність працівника у 20 статтях», - сказав міністр парці та соціальної політики опозиційного уряду.

Крім того новим Трудовим кодексом роботодавцям дозволяється з допомогою технічних засобів, відеоспостереження слідкувати за працівниками, що прямо суперечить ст. 32 Конституції України, та є посяганням на приватне життя людини.

«Така відео-зйомка слугуватиме для збору компромату, шантажу робітників, профспілкових активістів», - вважає Павловський.

«Цим Трудовим Кодексом роль профспілок у захисті трудових прав найманих працівників практично зводиться нанівець (вилучено цілий розділ XVI «Гарантії діяльності професійних спілок щодо захисту трудових та соціально-економічних прав працівників). Передбачено залишити тільки старі радянські профспілки регіонала Хари, а нові незалежні профспілки буде усунуто від соціального діалогу та викинуто за двері підприємства», - наголосив він.

Народний депутат зауважив, що Міжнародна організація праці має суттєві зауваження до нової редакції Трудового кодексу.

«Таким чином новим «Кодексом законів про працю» Янукович та партія регіонів остаточно затвердить монопольну владу великого олігархічного капіталу в Україні та суттєво обмежать соціальні права найманих працівників», - резюмував він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.