Українці проти надання російській мові державного статусу

Автор/джерело -  © ForUm



Дата публiкацiї - 18.10.2006 16:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1207

Більшість населення України не підтримує ідею надання російській мові статус другої державної мови.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Всеукраїнською соціологічною службою України з 15 вересня по 3 жовтня у всіх регіонах країни, які були представлені в середу.

Під час опитування було опитано 2,5 тис. респондентів, проте, для аналізу використовувалися 2465 анкет, можлива погрішність складає 2%.

Згідно з опитуванням, за надання російській мові статусу другої державної мови виступає 23,9% опитаних; ще 43% вважають, що все повинно залишатися, як є; 25,8% виступають за надання російській мові статусу офіційної мови в російськомовних районах; утрудняються відповісти 5,8%, дотримуються якоїсь іншої думки - 0,9%.

При цьому серед представників населення України російської національності виступають за надання російській мові статусу другої державної 41,5%, ще 16,5% вважають, що все повинно залишатися, як є; серед представників української національності - відповідно 21,7% і 50,3%.

“Якщо проводити сьогодні референдум щодо другої державної мови, то можна спокійно прогнозувати, що переважна більшість населення проголосувала б за те, що в нас повинна бути одна державна мова”, - прокоментував дане соцопитування генеральний директор Всеукраїнської соціологічної служби Микола Михальченко.

За його словами, проблема російської мови в Україні є однією з тих проблем, які “штучно підігріваються” окремими політичними силами під час виборчої компанії.

Згідно з опитуванням, 61,2% респондентів вважають своєю рідною мовою українську, 38,3% - російську, 1,7% - іншу мову. В той же час, українською мовою вдома спілкуються 51,1% респондентів, на роботі - 45,6%; російською мовою вдома спілкуються 50%; на роботі - 48,4%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.