Азаров хоче викинути Верховний Суд України на вулицю?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 13.11.2010 22:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12081

Народний депутат України Юрій Кармазін звернувся до Президента Віктора Януковича з приводу розпорядження Кабінету Міністрів, згідно з яким Верховний Суд має передати приміщення на вулиці Пилипа Орлика іншому суду.

"Направлення цього депутатського звернення викликано необхідністю припинення правового нігілізму, який систематично проявляє Прем’єр-Міністр України М.Я Азаров, і який був би неприпустимим в жодній європейській або іншій цивілізованій країні світу". - говориться у документі, текст якого є у розпоряджені редакції.

Згідно з документом, 10 листопада 2010 р. Кабінет Міністрів України видав Розпорядження № 2088-р "Про розміщення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ", яким він, Ви лише вдумайтеся, доручає… Верховному Суду України, тобто іншій гілці влади передати закріплені за Верховним Судом України на праві оперативного управління адміністративні будівлі разом із господарськими спорудами та іншим майном (у тому числі автомобілями) іншому суб’єкту – Вищому спеціалізованому суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ ( на жаль оригінального тексту документу на офіційному ресурсі уряду нам знайти не вдалося - Аратта).

"Виконання цього Розпорядження призведе до того, що Верховний Суд України буде позбавлений можливості повноцінно здійснювати правосуддя. Не говорячи вже про те, що Кабінет Міністрів України не має права розпоряджатися будівлями Верховного Суду України, а тим більше давати Верховному Суду України якісь незаконні доручення." - наголошує Кармазін у звернені.

Він підкреслює, що беззаперечно, для роботи Вищого сеціалізованого суду, потрібно забезпечити належні умови для ефіективної роботи, але це треба робити не порушуючи чинне законодавство. "Я за те, щоб, Вищому спеціалізованому суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, який вже створено, були, в якомога стислі терміни, надані можливості для ефективної роботи, але слід зробити це не шляхом стількох грубих порушень чинного законодавства, як це робиться зараз, при прийнятті цього Розпорядження." - говориться у звернені Кармазіна до Глави держави.

Кармазін наводить детальний, на восьми стрінках, перелік порушень, які містить зазначене розпорядження.

Наведемо лише один приклад: "у Розпорядженні йдеться про передачу, крім двох будівель по вул. П. Орлика, 4 та 4-а, індивідуально не визначеного майна – господарських споруд та іншого майна, у тому числі автомобілів. При цьому незрозуміло, про які саме господарські споруди, а також про яке саме майно та інше майно йдеться, відповідно, у пунктах 1 і 2 Розпорядження. Адже під майном взагалі в законодавстві України розуміється не лише, наприклад, меблі та оргтехніка чи інші речі, а й сукупність речей, а також майнові права та обов’язки (див. статтю 190 Цивільного кодексу України), сукупність речей та інших цінностей (включаючи нематеріальні активи), у тому числі малоцінні предмети та предмети, що швидко зношуються, інше майно виробничого і невиробничого призначення, що віднесено законодавством до оборотних засобів, гроші у національній та іноземній валюті, цінні папери тощо (див. статтю 139 Господарського кодексу України), земельні ділянки (див. статтю 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»). Так само неясно, про які саме автомобілі, які слід передати «разом з будівлями», йдеться у Розпорядженні. Тим більше, що автомобілі не є невід’ємною складовою будівель по вул. П. Орлика, 4 і 4-а або будь-яких господарських споруд." - пише Президенту Кармазін.

Замість післямови. Нам, як громадянам України важко зрозуміти подібні дії влади. Тим більше, що за нашими спостереженнями, доступність нормативних документів уряду наразі значно гірша, ніж це було раніше, наприклад, в уряді Тимошенко, яку, до речі, справедливо критикував за це Микола Азаров, коли був у опозиції. Не зрозуміло, що ж змінилося у його свідомості, зараз, коли він має всі можливості втілити в життя всі свої обіцянки, публічно проголошені раніше.

Втім, ми сподіваємося, що Президент Янукович зверне на це увагу, і виправить, як тепер прийнято казати, технічну помилку прем'єра.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.