За купівельною спроможністю українці на передостанньому місці в Європі

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 18.11.2010 10:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12128

Німецькі споживачі мають у розпорядженні більше фінансів, ніж в середньому по Європі:18,904 євро. Україна, Молдова та Білорусь - найбідніші.

Такі результати нового ринкового дослідження від соціологічної компанії "Gfk"

Як повідомила Deutsche Welle речниця Gfk Корнелія Ліхтнер, дослідження виявило, що світова фінансова криза досі впливає на купівельні можливості європейців. Попри це, кон’юнктура у порівнянні з торішніми показниками покращилася і зросла на понад 2 проценти. Єдиним винятком стала Швеція, де ВВП зріс у порівнянні з 2009-м помітніше. Натомість балтійські країни, найбільш постраждалі від кризи, зазнали падіння купівельних спроможностей своїх громадян. Найкраще удар прийняли естонці. Там купівельна сила дорівнює в середньому 4938 євро.

Україна – серед найбідніших

Німеччина ж у цьому списку посіла восьме місце, поступившись лідерством Франції, Австрії, Данії, Норвегії, Швейцарії, Люксембургу та Ліхтенштейну, який посів топову позицію.

Серед найбідніших країн опинилися колишні країни Югославії, а також Молдова, Білорусь та Україна на передостанньому місці. Мешканці цих країн мають у середньому менше третини від купівельної сили заможніших європейців.

Винятком стали лише Хорватія та Словенія. З понад 10 тисячами євро на душу населення Словенія обігнала за цим показником старого члена ЄС - Португалію.

Стабільні «середнячки»

Португалія, Італія, Ірландія, Греція та Іспанія - країни, які опинилися у скрутному фінансовому становищі, й на які чекають значні скорочення державного бюджету, розмістилися на середніх позиціях нового дослідження. Разом з тим, купівельні спроможності громадян цих країн зазнали мінімум коливань у порівнянні з роком, що минув і залишилися вельми стабільними. Водночас Туреччина, яка швидко подолала найгірші наслідки фінансової кризи, навіть покращила свої показники.

Дослідження проводилося у 42 європейських країнах. Після вирахування податків та соціальних відрахувань статистики з’ясували, що в середньому по Європі річний заробіток становить 11 тисяч 945 євро.

Графік купівельної спроможності громадян. Результати дослідження Gfk



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.