Інтернет подорожчає?

Автор/джерело -  © Наталія Яворська, «Сьогодні»



Дата публiкацiї - 18.10.2006 22:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1213

Користувачі дивуються: рахунки на послуги провайдерів підскочили. Київські журналісти з`ясовували, чому, і що буде далі.

Інтернет залихоманило кілька тижнів тому: багато сайтів (у т.ч. з індексом «ua»), на які українські користувачі завжди заходили безкоштовно, раптом перетворилися на зарубіжні, і стали набагато дорожчими. Серед ресурсів, що «пішли за пагорб», наприклад, опинилися fromua.com, uaportal.com, banner.kiev.ua, мультимедійні сайти gate.in.ua, bmp.net.ua, сервер популярної онлайнової гри Lineage й інші.

Так «пустував» один з великих вітчизняних провайдерів (Wnet), який без попередження вийшов з так званої української точки обміну трафіком (на мові фахівців UA-IX). Тобто, якщо раніше наші оператори за домовленістю обмінювалися своїми ресурсами в замкнутому UA-просторі, що обходилося всім набагато дешевше, то тепер, при кожному зверненні до сайту, інформація знову піде через Європу, за що повинні платити обидва провайдери (власник сайту і той, хто запитує сайт), і немало. А це для дрібних провайдерів означає вірну смерть.

Панічні настрої панують і серед користувачів: багато хто з них виявив, що 4-тижневий ліміт оплати трафіку став з'їдатися за один тиждень...

Чого домагався Wnet

Прибрати дрібних провайдерів і примусити українських користувачів заходити на українські ресурси (які були дешевими) за цінами закордонних, щоб у результаті отримати великий прибуток, — так вважають багато учасників ринку (у самого Wnet інша думка — див. «Перейдемо на світову практику...»).

«Немає сумнівів, що провайдер спеціально готувався до цього кроку, заманюючи до себе більше популярних інтернет-ресурсів демпінговими цінами, — стверджує заступник гендиректора підприємства «Ваймакс Україна» Сергій Гульчук. — А зараз пустив користувачів не по умовно безкоштовному внутрішньому українському трафіку, а по набагато дорожчому міжнародному. Серйозні провайдери поспішили повідомити своїх користувачів, що багато сайтів стали платними. Деякі навіть заблокували передачу пакетів для своїх клієнтів, поклопотавшись тим самим про їхні гаманці».

Що далі?

Подальший розвиток ситуації залежить від того, яким шляхом підуть інтернет-компанії. «Якщо дружно почнуть переходити від скандального провайдера до інших операторів, то ціни залишаться на колишньому рівні. Подібна ситуація вже була рік тому, - тоді решта провайдерів проігнорувала подібні дії Wnet. Якщо жадність решти провайдерів переможе, і вони теж вирішать заробити, продовживши розвал українського інтернету, плата для дрібних інтернет-компаній виросте в 3—5 разів, а для кінцевих користувачів мінімум на 30%», — прогнозує наше джерело, що побажало залишитися неназваним.

Wnet: Перейдемо на світову практику, і ціни впадуть

Керівник компанії Wnet Олексій Клєщєвніков спростовує всі звинувачення в свою адресу: «Україна сильно відстала в розвитку інтернет-технологій, і винуватцем тому є український трафік, який зараз прагнуть зберегти деякі консервативні провайдери. Суть у тому, що тут спочатку закладений штучний перекіс: український трафік був умовно безкоштовним, що компенсувалося дуже високими (у сотні разів) цінами на світовий.

Ми ж пропонуємо зробити усереднену абонплату і доступ до всієї світової мережі без обмежень за ціною від $30 в місяць. При цьому наші користувачі, як і 80—90% інших учасників ринку, змін не відчують, але отримають удвічі більше ресурсу за ту ж ціну. До речі, Росія 3 року назад перехворіла тією ж «хворобою», і тепер у них ціни майже європейські, а число домашніх користувачів різко збільшилося. Для порівняння: 1 Мбіт/с в Англії коштує $30, в Німеччині — $25, в Москві — $33, в Пітері — $71, в Києві — $200, у Wnet (з 1 жовтня) — $60».

Компанія «ВОЛЯ»: Це спроба підірвати ринок

«Вихід Wnet з мережі обміну трафіком — це спроба дестабілізації ринку з метою отримання конкурентних переваг, — вважає керівник проекту інтернет-компанії «Воля» (надає послуги Інтернету в телевізійних кабельних мережах) Вадим Гарбуз. — Ринок відчуває дискомфорт через односторонні та непередбачувані дії Wnet, що вже відбивається на користувачах. Чи підуть за ним інші гравці, сказати складно, поки ніхто не поспішає. Ми також не підтримуємо подібні методи. Хоча визнаємо, що розділення трафіку, що історично склалося, на український і зарубіжний, себе зжило».

Від "Аратти": Як коментують інші учасники ринку інтернет-послуг, вихід Wnet з точки обміну UA-IX приведе лише до можливого незначного підвищення цін на послуги UA-IX для операторів, що підключені до точки обміну українського трафіку, але не вплине на ціни для кінцевих користувачів. Крім, звичайно, клієнтів Wnet. До речі, та ж компанія «ВОЛЯ» своїм клієнтам також рахує "змішаний" трафік - від 2 до 10 копійок зі 1 Мбайт переданої та отриманої інформації ($4 - $20 за 1 Гбайт).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.