“Помаранчеві” міністри подали у відставку

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 19.10.2006 12:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1214

Міністри від блоку “Наша Україна” подали у відставку. Відповідні заяви зареєстровані у Верховній Раді сьогодні о 10.50. Про це повідомив голова політради партії НСНУ та голова фракції блоку “Наша Україна” Роман Безсмертний на прес-конференції у штабі політичної сили.

Разом з ним до журналістів прийшли міністр юстиції Роман Зварич, міністр охорони здоров'я Юрій Поляченко та міністр у справах сім'ї, молоді й спорту Юрій Павлено, пише “Газета по-українськи”.

Безсмертний розповів, що не з вини "Нашої України" вони не створили помаранчевої коаліції і відповідно не з їх вини Партія регіонів не дотримується Універсалу національної єдності.

Зварич перерахував зобов'язання, які не виконує ПР. Він сказав ,що "регіонали" обіцяли відправити до Брюсселю листа про початок переговорів щодо плану дій членства в НАТО, але досі вони цього не зробили. Передумов очікувати далі немає, вважає міністр юстиції.

Відповідно затрималися документи щодо вступу в СОТ. Зварич сказав, що якщо Україна не вступає у Світову організацію торгівлі, то договір про вільну торгівлю з Євросоюзом теж не можливо укласти, тому що ЄС вимагає членства України у СОТ. Також неможливо укласти угоду про спрощений візовий режим з Європою.

Також Зварич підкреслив те що вчора більшість ВР відхилила пакет антикорупційних законопроектів.

Нагадаємо, що заяви про відставку також подали міністр культури й туризму Ігор Ліховий та міністр внутрішніх справ Юрій Луценко

На своїх посадах залишаються міністр закордонних справ Борис Тарасюк та міністр оборони Анатолій Гриценко, які обираються за квотою Президента.

Зварич не знає, що буде, якщо Рада не прийме його відставку

Законодавство не регулює можливого виходу із ситуації, в разі якщо Верховна Рада не прийме відставки міністрів від «Нашої України», передає кореспондент «proUA».

Відповідаючи на запитання про процедуру звільнення міністрів Верховною Радою, Зварич зазначив, що вона регулюється пунктом 12-им, частиною 1-ю, Статті 85-ї Конституції України: „Верховна Рада приймає рішення щодо відставки членів кабінету міністрів”.

Ситуація, при якій парламент не прийме відставки міністрів, за словами міністра юстиції, законодавством не врегульована.

Луценко піде від Януковича окремо від всіх

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко має намір у четвер провести окрему прес-конференцію і оголосити про свою відставку.

"Що стосується міністра внутрішніх справ, планується його прес-конференція, де він зробить аналогічну заяву", - повідомив Роман Безсмертний, продовжує тему “Українська правда”.

На питання, чому Луценка нема серед міністрів, які оголошували про свою відставку на цій прес-конференції, Безсмертний зазначив:

"Ми вважаємо, що в тій системі української виконавчої влади, де міністерство внутрішніх справ є збройним міністерством, міністр внутрішніх справ має дистанціюватися від партійної приналежності".

"Я думаю, що аргументацію таку саму ви почуєте від Юрія Віталійовича сьогодні", - додав він.

Безсмертний також зазначив, що рішення про перебування в уряді міністра оборони Анатолія Гриценка та міністра закордонних справ Бориса Тарасюка має ухвалити президент.

"За умов, коли два міністри є повноваженням президента, це справа президента ухвалювати відповідне рішення, хоча позицію "Нашої України" я доніс до президента", - сказав Безсмертний.

На питання, що збираються робити міністри після їхньої відставки, Безсмертний відповів, що вони й надалі працюватимуть кожен у своїй сфері.

"Можливо, в партії, в секретаріаті президента чи в Раді нацбезпеки. Будуть готуватися стати міністрами, коли "Наша Україна" прийде до влади", - сказав він.

Безсмертний також прокоментував репліку журналістів про те, що "Наша Україна" вела переговори про створення широкої коаліції з тими, проти кого виступала на минулих виборах і називала їх бандитами.

"Ми вели переговори не з бандитами, не зі злочинцями, а з тими, за кого проголосував український народ. Це було зроблено заради єдності і благополуччя української нації... Я тільки можу жалкувати за тим, що відбулося те, що відбулося", - сказав він.

Водночас міністр молоді і спорту Юрій Павленко зазначив, що до відповідного рішення Верховної Ради міністри продовжують залишатися на своїх посадах.

"Ми будемо в повному обсязі виконувати свої повноваження. Після рішення Верховної Ради я думаю, що роботи є достатньо. Є багато речей, які потребують реалізації. В першу чергу це програма президента 10 кроків назустріч людям", - сказав він, додавши, що пропозицій щодо конкретних посад на даний момент йому ще не надходило.

Безсмертний розповів, за яких умов піде у відставку

Лідер НСНУ Роман Безсмертний заявляє, що подасть у відставку з посади лідера партії у випадку, якщо з'їзд вирішить про повернення до переговорного процесу із антикризовою колаіцією.

Про це Безсмертний заявив, відповідаючи на питання, чи можливо, що з`їзд проголосує за повернення до переговорного процесу, повідомляє “Українська правда”.

"Мені хочеться перефразувати слова класика української політики про те, що Верховна Рада може все. З'їзд партії може все, і він може прийняти рішення, те яке він може прийняти", - зазначив Безсмертний.

"Якщо це відбудеться, то це означає, що керівні органи партії не справилися з поставним перед ним завданням. Я точнісінько так за таких умов маю піти у відставку", - наголосив він.

Безсмертний додав, що "виконував волю політичного блоку, волю партії".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.