У Всесвіті знайшли комету, яка розкидає сніг

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 21.11.2010 18:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12162

Комета Хартлі-2 викидає з себе “сніжки”, розмір яких варіюється від розміру м’яча для гольфу до баскетбольного м’яча.

Комета Хартлі-2

Такі виводи вчені зробили після аналізу знімків, які передав зонд Deep Impact, що наближався до комети на відстань 700 кілометрів. Фото комети і їхній опис приведені на сайті Американського космічного агентства (NASA).

На зображеннях, зроблених за допомогою камери зонда високого дозволу, видно, що крижані фрагменти різного розміру оточують "тіло" комети. Фахівці NASA склали з переданих знімків невелике відео, на якому можна прослідкувати траєкторії руху "сніжків".

Під час зближення зонду з кометою деякі з крижаних фрагментів потрапили в апарат, трохи змінивши його траєкторію. В результаті "обстрілу" Deep Impact не був пошкоджений, оскільки всі частинки були дуже невеликими.

До цих пір дослідники не спостерігали подібного явища у інших комет. Навколо попередньої "мішені" Deep Impact - комети Темпеля 1 були знайдені тільки крижані частинки мікророзмірів.

Раніше астрономи, що аналізують дані, які зібрав зонд, з'ясували, що основним компонентом потоків, що вириваються з ядра комети, є замерзлий вуглекислий газ, а не водяний лід, як було прийнято вважати.

Зонд Deep Impact був запущений в космос 12 січня 2005 року. Метою його місії було вивчення комети Темпеля 1, на яку Deep Impact скинув мідну болванку. Це було зроблено для того, щоб підняти з комети пил і досліджувати її склад. Після того, як зонд успішно виконав це завдання, було вирішено відправити його до ще однієї комети - Хартлі 2.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.