День Свободи Україна святкуватиме без Януковича

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 22.11.2010 10:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12168

Сьогодні Україна відзначає День Свободи.

Офіційно свято започаткував Президент Віктор Ющенко у 2005 році – через рік після того, як 22 листопада на центральних майданах українських міст зібралися для захисту своїх виборчих прав тисячі українців. Це був початок Помаранчевої революції.

Її результатами стала перемога Віктора Ющенка у третьому турі президентських виборів та поразка Віктора Януковича. Багато хто з учасників тодішніх подій на сьогодні переоцінили своє ставлення до політичних лідерів .

Утім, значення Помаранчевої революції для історії України від цього не змінилося.

День Свободи – не тільки річниця Помаранчевої революції, це ще й день тодішньої поразки Віктора Януковича. Перемогу цього року на президентських виборах лідер біло-блакитних називав відновленням справедливості. Утім, свято не скасував, тільки ставлення до цього дня з боку команди Президента Януковича залишається доволі стриманим.

Глава держави не планує роздавати нагороди та брати участь в урочистих заходах до Дня Свободи, повідомила заступник голови Адміністрації Президента Ганна Герман.

«Президент привітає і полетить до Брюсселя. За останній час нагороди були дуже девальвовані, дуже багато їх роздавали. А потім, як можна нагороджувати за свободу? Свобода – це щось таке, що мусить бути, і без цього не буде України», ¬ – відзначила заступник глави адміністрації Президента.

Буде Майдан

Значно тепліше сприймають День Свободи пересічні українці, які симпатизують політичним лідерам так званого демократичного табору. Крім того, цей день вважають святковим більшість національно орієнтованих політиків, громадських діячів, науковців та митців. Серед них і народний депутат від НУНС Олесь Доній. Він почав святкувати з друзями ще напередодні у одному з арт-кафе. А сьогодні планує відвідати святкове зібрання у київському Будинку вчителя.

«Виступатимуть Євген Сверстюк, Володимир В’ятрович , будуть співати Ніна Матвієнко, Марія Бурмака, Тарас Чубай. Я також планую виступати і взяти участь у якості слухача», – каже Доній.

Однак це буде ввечері, а вдень Олесь Доній так інші прихильники революції 2004-го відзначатимуть День Свободи на Майдані Незалежності. Там святкові виступи творчих колективів розпочнуться о 9 ранку і триватимуть впродовж цілого дня.

Керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала впевнений, що День Свободи для багатьох залишиться одним із найважливіших державних свят.

«Громадяни зрозуміли, що від них багато чого залежить. Це було першим серйозним кроком, коли люди не сказали, що «моя хата скраю, я нічого не знаю». Крім того, багато людей у світі дізналися про Україну завдяки «Помаранчевій революції», коли всіх цікавило, що ж відбувається в Україні», – каже політолог.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.