Донецькі підприємці масово закривають бізнес

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 23.11.2010 10:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12182

Підприємці на Донеччині масово здають сертифікати і ліцензії, щоб закрити бізнес. Цю тенденцію співробітники місцевих відділків реєстрації підприємців помітили ще наприкінці літа.

Причиною згортання малого бізнесу оглядачі називають збільшення видатків і зборів, зокрема відрахувань у Пенсійний фонд.

Донецький малий бізнес у своїй більшості збирається переходити в тінь.

Таксист Олександр сподівається закритись до нового року, до запровадження Податкового кодексу. Каже, що за шість років праці у службі таксі не заробив нічого, окрім хвороб. Зараз набагато вигідніше працювати сам на себе, аніж платити офіційні видатки державі, стверджує Олександр.

«Я нікому не вірю. Я не вірю ані банківський, ані державній системі, тому що довели. Ми ж не цапи-відбувайли останні, щоб це терпіти! Скільки можна?», – обурюється таксист.

Подібні настрої і в інших підприємців, що стоять у черзі у відділ реєстрації підприємців Донецької міської ради. Не всі вірять, що акції протесту підприємців, які відбуваються по всій Україні, здатні змінити намір уряду втілити в життя новий Податковий кодекс. Отже, підприємці квапляться швидше сховатись в тінь.

«Якщо вони вирішили, то вони це зроблять. І ніхто там не буде накладати вето. Там все вже вирішено. А ті протести, що в містах (я вам одразу скажу) ніякого сенсу не мають. Треба усім їхати до Києва, щоб нас було не сорок тисяч, а пару мільйонів, щоб у них міліції не вистачило на всіх!», – говорить один із «спрощенців».

Закриття малих підприємств активізувалось в серпні

Згортання бізнесу – одна з форм протесту підприємців проти великих видатків, кажуть у відділі реєстрації фізичних і юридичних осіб Макіївської міської ради.

Тут одними з найперших помітили тенденцію масового закриття дрібного бізнесу.

«Десь з липня-серпня підприємці стали масово закриватись. В принципі, як люди нам самі розповідають, закриваються через Пенсійний фонд і податкову, тому що туди ідуть занадто великі відрахування», – розповідає спеціаліст відділу Єлизавета Нечаєва.

Конкретну кількість підприємців, що намагаються закритись, держслужбовці не розголошують.

«Статистика відсутнря. Сказати більш-менш не можу. Для того, щоб ліквідувати приватного підприємця, треба більше двох місяців. Це ж не просто так – прийшов і поклав своє свідоцтво. Це ціла складна процедура», – говорить заступник начальника управління держреєстрації Донецької міськради Тетяна Зекун.

За даними статистики, нині в Донецькій області працює 55 малих підприємств на кожні десять тисяч жителів. Через непопулярні заходи уряду їхня кількість може значно зменшитись, припускають реєстратори.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.