Wi-Fi вбиває дерева

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 24.11.2010 04:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12196

Численні дослідження, присвячені впливу систем бездротового зв’язку на здоров’я людини, так і не дали (або просто не захотіли дати) певного результату, а от у випадку з деревами, здається, все ясно.

Так набагато краще! (ілюстрація comsodesign88.)

Співробітники Вагенінгенського університету (Нідерланди) показали, що зелені друзі людини більш уразливі за останніх перед випромінюванням Wi-Fi. При цьому вони навіть не можуть скористатися мобільним телефоном, щоб зателефонувати дільничному терапевту. Несправедливо!

Отже, дерева, що ростуть у зонах активного використання бездротового зв'язку (перш за все в містах, звичайно), страждають від симптомів, які не вдалося пов'язати ні з бактеріями, ні з вірусами. Серед них - витікання живиці, тріщини в корі, загибель частини листя і аномалії розвитку.

Щоб уникнути впливу інших факторів, яких у містах більше ніж достатньо, вчені протягом трьох місяців піддавали 20 ясенів різного виду випромінювання. Найбільш очевидні ознаки «променевої хвороби» продемонстрували саме ті дерева, які зіткнулися з Wi-Fi: листя набули характерного свинцевого відливу, що передвіщає їхню швидку загибель.

За оцінками дослідників, п'ять років тому в Нідерландах від опромінення страждали 10% дерев, а сьогодні цей показник наблизився до 70%, що не дивно, беручи до уваги активне зростання розповсюдження бездротових технологій.

У сільських районах і районах з низькою урбанізацією поки все спокійно.

Звичайно, ніякої панацеї фахівці не пропонують: ну не завернеш ж кожне міське дерево у фольгу від коріння до крони.

Вчені запланували ряд подальших досліджень для остаточного з'ясування всіх ознак «променевої хвороби» у рослин.

Підготовлено Компьюлєнтою за матеріалами Popular Science.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.