Українська діаспора проводить міжнародну акцію “Свічка моління”

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 24.11.2010 04:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12197

Світовий конгрес українців закликає всіх українців взяти активну участь у міжнародній акції “Свічка моління”.

Світовий конгрес українців закликає вшанувати пам’ять жертв Голодомору.

Текст відповідного звернення розміщений на офіційному сайті Світового конгресу українців.

"В День пам'яті жертв Голодомору - 27 листопада - завершується Міжнародна акція "Свічка моління", яку Світовий конгрес українців розпочав під гаслом "Не дамо згасити свічку пам'яті", щоб вшанувати пам'ять мільйонів невинних жертв Голодомору 1932-1933 років та привернути увагу світової громадськості до справжніх причин цієї трагічної сторінки нашого народу", - йдеться у зверненні, повідомляє ТСН.

Напередодні відзначення цієї сумної дати в Україні і в державах проживання української діаспори відбудуться різні громадські заходи – пройдуть тематичні академії, будуть показані фільми, проведені виставки на тему Голодомору тощо.

У цей час у публічних місцях будуть розміщені плакати з написом "Голодомор 1932-1933 рр. – геноцид українського народу" чи інші знаки, що символізують цю трагічну сторінку історії українського народу, а на будівлях державних і українських установ та на власних будинках українців будуть вивішені траурні прапори.

27 листопада, в день пам'яті жертв Голодомору, у всьому світі в українських церквах та громадах пройдуть скорботні панахиди й поминальні заходи.

У цей день у Києві, о 14.30 стартує акція "Голодомор 1932–1933 - це геноцид. Пам'ятаємо", в рамках якої люди, взявшись за руки, утворять живий ланцюг пам'яті до Національного меморіалу Голодомору. А о 16.00 біля Національного меморіалу Голодомору та у всій Україні, перед початком громадських пам'ятних акцій, будуть запалені свічки.

Свічки моління чи звичайні свічки, як знак пам'яті про знищених і ненароджених внаслідок геноциду українців, будуть також запалені під час відповідних заходів українцями діаспори. Окрім того, від 19.32 до 19.33 (що символічно нагадує роки Голодомору) за місцевим часом в країнах проживання діаспори відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання.

СКУ також закликає всіх українців світу підписати лист на адресу Президента України Віктора Януковича з закликом публічно визнати Голодомор геноцидом українського народу та забезпечити дотримання Закону "Про Голодомор 1932-33 років в Україні", який стверджує факт геноциду.

Підписати електронний лист можна за зазначеною тут адресою.

Нагадаємо, день пам'яті жертв Голодомору був заснований 26 листопада 1998 указом президента Леоніда Кучми і відзначається в останню суботу листопада. У 2006 році за ініціативою президента Віктора Ющенка був прийнятий закон "Про голодомор 1932-1933 років в Україні", який передбачає кримінальну відповідальність за публічне заперечення Голодомору як геноциду.

Найбільш масштабно в Україні відзначалася 75-та річниця Голодомору: у 2008 році загальна сума витрат становила близько 200 млн грн, а пам'ятні заходи тривали п'ять днів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.