За порушення ПДР відповідатиме тільки власник авто

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 19.10.2006 18:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1220

У системі адміністративного покарання порушників правил дорожнього руху настають зміни. Принциповим є той факт, що ДАІ має намір штрафувати власника транспортного засобу, а не того, хто знаходиться за кермом.

Тепер ДАІ знаходитеме власників і під водою

Дане нововведення дозволить ДАІ за допомогою відеоапаратури фіксувати порушників і надсилати квитанції поштою на адресу власника, але...

У Європі така практика вже застосовувалася і викликала бурю протесту правозахисних організацій. Наприклад, у Франції поліція зобов'язана підтвердити факт присутності власника за кермом його фото, а не тільки фото номерного знаку. Інакше виходить, що невинна людина може стати відповідачем по чужому правопорушенню. Добре якщо справа обмежиться тільки штрафом за перевищення швидкості, а якщо мова піде про ДТП із смертельним результатом? Подібна практика може перетворити на злочинця ні в чому не повинну людину.

Відзначимо, що порушення ПДР - це теж правопорушення, за які людину можуть просто позбавити посвідчення водія.

Зміни, можливо, торкнуться і власників автотранспорту, що надають можливість управляти своїм авто за дорученням. Якщо особа, що управляє машиною за дорученням, порушить правила дорожнього руху, відповідати в першу чергу буде її власник, а розбиратися з винуватцем - сам господар.

На цьому нововведення в діяльності ДАІ не закінчуються. В трьох міжрайонних реєстраційний-екзаменаційних відділах ДАІ в Києві введена нова система реєстрації транспортних засобів. Планується, що до кінця жовтня вона працюватиме у всіх МРЕО столиці, а потім буде поширена по всій Україні.

Вводиться в дію і нова схема обслуговування МРЕО. Тепер при покупці машини в автосалоні за її оформленням можна буде звертатися до представників МРЕО на місці. Коштувати така послуга буде близько 300 гривень, повідомляє AUTO-Consulting.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.