Україна для людей. Кожна десята українська сім’я живе у надголодь

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 24.11.2010 19:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12214

Майже кожен другий українець констатує погіршення його матеріального становища протягом останнього півроку.

Про це свідчать результати соцопитування “Українського демократичного кола”.

Значна частка населення (45,8%) констатує погіршення їхнього матеріального становища за останні півроку. При цьому практично така ж кількість громадян (46,5%) зазначили, що їхнє матеріальне становище не змінилось. При цьому лише 6,8% вважають, що їхнє матеріальне становище покращилось. Не змогли визначитись 0,9%.

На погіршення матеріального становища за останні півроку вказують більші частки населення в Західному та Центральному регіонах (відповідно, 51% і 54,2%), аніж у Південному й Східному регіонах (відповідно, 36,9% та 40,1%). І навпаки, на покращення матеріального становища вказують більші частки населення в Південному та Східному регіонах (відповідно, 9,5% і 8,8%), ніж у Західному й Центральному регіонах (відповідно, 4,2% та 4,7%).

Результати опитування свідчать, що кожній десятій українській родини (10,5%) не вистачає грошей навіть на їжу, а відносній більшості (41,2%), хоча й вистачає грошей на їжу, але купувати одяг чи взуття вже складно. При цьому абсолютну більшість населення України (96,7%) тією чи іншою мірою хвилює зростання цін. Не хвилює зростання цін 3% громадян, а 0,3% опитаних не змогли визначитись.

Відносна більшість громадян (46%) вважає, що головним винуватцем нинішнього стрімкого зростання цін є як нинішня, так і попередня влада однаковою мірою. Разом із тим частка громадян, які вважають головним винуватцем зростання цін нинішню владу, є більшою, аніж тих, хто звинувачує в цьому попередню владу – відповідно, 21,9% та 16,2%. При цьому 11,8% дотримується думки, що зростання цін – це об’єктивний наслідок світової кризи, а 4,1% не змогли визначитись.

“Українське демократичне коло” на замовлення Інституту політики 2 - 8 листопада 2010 року провело всеукраїнське опитування. Вибіркова сукупність репрезентує доросле населення України й охоплює всі регіони країни. За місцем проживання опитано 1200 респондентів віком від 18 років і старше. Статистична похибка вибірки без урахування дизайн-ефекту з вірогідністю 0,95 не перевищує ±2,9%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.