Акімова розповіла про своє бачення Майдану

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 25.11.2010 22:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12233

На Банковій стверджують, що ще не бачили Податкового кодексу, який досі десь у нетрях парламенту, але вже створили робочу групу, до якої залучили якихось іноземних фахівців.

Під час брифінгу Перший заступник Глави Адміністрації Президента України - Представник Президента України у Кабінеті Міністрів Ірина Акімова повідомила журналістам, що сьогодні провела зустріч із представниками підприємців, які виступають з протестами у зв’язку з ухваленням Податкового кодексу, повідомила прес-служба АП.

Ірина Акімова також зазначила, що зараз у Верховній Раді України триває робота над юридичним оформленням Податкового кодексу. Очікується, що Президенту України його передадуть для аналізу і ухвалення рішення щодо підписання чи ветування в п’ятницю ввечері, 26 листопада.

Акімова повідомила представникам ЗМІ, що у зв’язку із важливістю цього документа вже давно сформована експертна група, що готуватиме Главі держави експертну довідку стосовно Податкового кодексу. До неї входять і представники міжнародних організацій.

"Ми розуміємо, що Податковий кодекс – це ще й дуже важливий пункт зобов’язань України перед міжнародними організаціями, тому ми і включили до експертної групи міжнародних експертів”, – зауважила вона.

Акімова наголосила, що експертна група почне працювати з документом одразу після його надходження до Адміністрації Президента. “Ми будемо, звісно, працювати суботу і неділю, постараємося в максимально стислі терміни – з врахуванням великого обсягу цього документа – підготувати експертну довідку, на основі якої Президент прийматиме рішення про долю цього документа”, – сказала вона.

“На сьогодні, по тому документу, який проходив голосування у ВР, і ми уважно відстежували саме засідання Верховної Ради, щоб розуміти, які правки увійшли, а які ні – по ньому у Президента України є глибока стурбованість”, – підкреслила Ірина Акімова.

За її словами, ця стурбованість пов’язана з одним важливим питанням: чи гарантується забезпечення захисту прав і свобод громадян у Податковому кодексі, який був проголосований у парламенті? Чи немає в ньому утисків прав і свобод за рахунок “нестримного” розширення прав інших державних органів, зокрема - Податкової адміністрації?

“Зрозуміло, що ці питання мають право на життя, оскільки те, що голосувалося у ВР, дало привід для подібного роду сумнівів”, – зауважила Перший заступник Глави Адміністрації Президента.

“Ось чому експертна група дуже уважно ставитиметься до всіх зауважень, і в тому числі до тих, які надійшли протягом цього тижня в Адміністрацію Президента при підготовці експертної записки для Глави держави. Перші враження експертної групи повинні бути покладені на стіл Президента вже вдень у суботу”, – заявила Акімова.

Говорячи про зустріч з підприємцями, Представник Президента наголосила, що вона пройшла в дуже конструктивному руслі. “Прозвучала одна дуже правильна думка, яку підтримали всі учасники цієї зустрічі за круглим столом: не може бути політизації важливого економічного процесу. Немає місця активній неконструктивній політиці, коли мова йде про зміст такого важливого економічного документу, яким є Податковий кодекс”, – сказала Акімова.

За її словами, підприємці також підтримали думку про те, що часові рамки прийняття Кодексу не матимуть значення. “Коли б не був прийнятий Податковий кодекс, проблеми, пов’язані з адмініструванням податків, із взаємовідносинами між платниками податків та податковою інспекцією та інші – залишаться. Тому що жоден документ не може бути абсолютно досконалим, прийнятим всіма сторонами “без будь-яких коментарів". Ці проблеми треба вирішувати”, – сказала Акімова.

Відтак, наголосила вона, підприємці погоджуються, що ці проблеми не можуть вирішуватися "нецивілізовано, винятково виходом на майдан”. Тому було прийнято рішення, яке підтримали підприємці - домовитися про формат постійнодіючого органу, що садив би за круглий стіл представників бізнесу, державної влади, Кабінету Міністрів та ВР і дозволяв в робочому режимі обговорювати й вирішувати важливі нагальні питання.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.