Держдума Росії визнала розстріл польських полонених у Катині злочином Сталіна

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 27.11.2010 05:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12247

Державна Дума Росії визнала, що розстріл польських офіцерів під Катинню було скоєно за прямою вказівкою Йосипа Сталіна та інших радянських керівників. А НКВС можуть оголосити злочинною організацією.

У 1943 році німецька армія поблизу Катині виявила масове поховання близько 15000 польських офіцерів

Держдума Росії прийняла заяву “Про Катинську трагедію та її жертви”, яка визнає масовий розстріл польських громадян у Катині злочином сталінського режиму.

У заяві, підготовленій думськими комітетами у міжнародних справах, у справах СНД і у справах ветеранів, говориться, що депутати рішуче засуджують розстріл поляків під Катинню в 1940 році і визнають трагедію злочином тоталітарного режиму Сталіна, повідомляє Бі-Бі-Сі.

"Опубліковані матеріали, які багато років зберігалися в секретних архівах, не тільки розкривають масштаби цієї страшної трагедії, але й свідчать, що Катинський злочин було скоєно за прямою вказівкою Сталіна та інших радянських керівників", - йдеться в заяві Державної Думи "Про Катинську трагедію та її жертви", ухваленій палатою за основу в п'ятницю.

"В офіційній радянській пропаганді відповідальність за цей злочин, який отримав назву катинської трагедії, приписувалася нацистським злочинцям. Ця версія довгі роки залишалася прихованим предметом, але від того не менш запеклих дискусій у радянському суспільстві і незмінно породжувало гнів, образу та недовіру польського народу", - наголошується в заяві.

Представляючи проект заяви колегам, глава міжнародного комітету Держдуми Костянтин Косачев закликав "прибрати з дороги ту брехню", яка викликає неприйняття в Польщі і завдає значної шкоди двостороннім відносинам.

"Цей історичний документ важливий не тільки для російсько-польських відносин - набагато більше він важливий для нас самих", - додав він.

У заяві наголошується, що Катинь є трагічним місцем не лише для Польщі. "У катинських ровах спочивають тисячі радянських громадян, знищених сталінським режимом у 1936-1938 рр. Саме на них відпрацьовувалася технологія масових вбивств, яка потім в тому ж місці була застосована відносно польських військовослужбовців. Поруч знаходяться і могили радянських військовополонених, розстріляних гітлерівськими катами в роки Великої Вітчизняної війни", - йдеться в документі.

Польський плакат із зображенням страти

"Рішуче засуджуючи режим, який нехтував правами і життям людей, депутати Державної Думи простягають руку дружби польському народу і висловлюють надію на початок нового етапу у відносинах між нашими країнами, які будуть розвиватися на основі демократичних цінностей", - йдеться в заяві російського парламенту.

Державна Дума висловила "глибоке співчуття всім жертвам необгрунтованих репресій, їхнім рідним та близьким".

У заяві також нагадується, що багато документів, довгий час зберігалися в закритому архіві Політбюро ЦК КПРС, які вже було передано польській стороні, однак частину секретних документів досі не віддано гласності. "Депутати Державної Думи впевнені, що цю роботу має бути продовжено - необхідно і далі вивчати архіви, вивіряти списки загиблих, відновлювати чесні імена тих, хто загинув у Катині та інших місцях, з'ясовувати всі обставини трагедії", - йдеться в заяві російських парламентарів.

За ухвалення цього документа проголосували члени трьох фракцій - "Єдина Росія", "Справедлива Росія" і ЛДПР. Фракція КПРФ голосувала проти.

Раніше депутати КПРФ зажадали виключити заяву з порядку засідання нижньої палати. На думку комуністів, в документі наведено сфальсифіковані дані про цю сторінку історії.

НКВС можуть оголосити злочинною організацією

У Росії можуть бути прийняті закони, які оголосять НКВС злочинною організацією і заборонять замовчування політичних репресій. Про це повідомив глава президентського Ради з прав людини Михайло Федотов.

Перше засідання президентської Ради з прав людини під головуванням Дмитра Медведєва буде присвячено, в тому числі, десталінізації.

Правозахисники пропонують повністю відкрити радянські архіви і провести суд над тоталітаризмом. Планується, що засідання пройде в січні 2011 року, повідомляє "Ехо Москви".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.