Україна вшанувала хвилиною мовчання пам’ять жертв Голодомору 1932-33. Але в сім`ї не без виродків

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 27.11.2010 18:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12251

О 16.00 українці вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв Голодомору 1932-33 років. Після цього почалася всеукраїнська акція “Запали свічку!”.

Українці вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв Голодомору 1932-33 років

Україна вшанувала хвилиною мовчання пам'ять жертв Голодомору 1932-33 років. Загальнонаціональну хвилину мовчання було оголошено о 16:00.
Після неї почалася всеукраїнська акція "Запали свічку!".

Нагадаємо, 27 листопада Україна відзначає 77-у річницю Голодомору 1932-33 років.

Зокрема біля національного Меморіалу жертвам голодоморів у парку Слави в Києві відбулася панахида в пам'ять про жертв Голодомору 1932-33 років.

Участь у ній взяли патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет, голова Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар, представники Української автокефальної православної, римо-католицької й протестантської церков.

Перед панахидою учасники акції, організованої громадським комітетом з ушанування пам'яті жертв Голодомору, пройшли ходою до меморіалу жертвам голодоморів.

Серед них були присутні колишні президенти Леонід Кравчук і Віктор Ющенко, лідер партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко, депутати Верховної Ради із фракцій "Блок Юлії Тимошенко-Батьківщина", Блоку "Наша Україна-Народна Самооборона" і позафракційні, представники іноземних посольств, а також позапарламентських партій.

Учасники акції в Києві запалили свічки в пам'ять про жертв Голодомору біля меморіалу, а після цього взяли участь у панахиді.

Загальна їхня кількість нараховувала близько 1,5 тис. людей, повідомляє ТСН.

Україна вшановує пам`ять жертв Голодомору

Керівництво і громадськість Севастополя, українські військові моряки поклали квіти до меморіальної дошки жертвам Голодомору 1932-1933 років та взяли участь у загальнонаціональній хвилині мовчання.

У жалобному заході, що відбувся біля будівлі Українського культурно-інформаційного центру, взяли участь голова Севастопольської міськдержадміністрації Валерій Саратов, командувач ВМС України адмірал Віктор Максимов.

У місті і на кораблях ВМС України приспущені прапори.

Як повідомила заступник директора Державного архіву Севастополя Наталія Терещук в Севастополі в 1932-1933 роках Голодомору не було, але від голоду в цей період померло 180 жителів, що "чітко зафіксовано в документах ЗАГС".

"Це люди різних національностей: 107 росіян, 17 українців, 2 караїма, а також євреї, білоруси, інші національності", - повідомила Терещук.

Вона також зазначила: "Зрозуміло, що в Севастополі Голодомору не було, це було флотське місто, головна база Чорноморського флоту, місто забезпечувалося за першим списком", і додала: "Так, погано годували військових, працівників оборонної промисловості, тим не менш, картки видавали, у працівників Севморзаводу, інших промислових підприємств картки були першої категорії, тобто, на максимальну кількість хліба".

Як повідомила Терещук у цьому році при підготовці матеріалів по Голодомору "нам вперше вдалося виявити зразки хлібних карток, які видавалися в місті. І ми віднесли ці документи до особливо цінних, вони у нас тепер окремо зберігаються". За її словами, ці картки були знайдені "прозаїчно, у кримінальній справі".

Також у Сумах сьогодні пройшло скорботне віче пам'яті жертв Голодомору.

Поминальну панахиду біля монумента жертвам Голодомору відслужив ігумен Афанасій Української православної церкви Київського патріархату.

Присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання та поклали до підніжжя монумента квіти та композиції з пшеничних і житніх колосків. Також тут були запалені свічки. Відомий український кобзар Микола Мошик виконав “Думу про Голодомор”.

Сьогодні ж у Сумах відбудеться покладання квітів на місці масових поховань жертв Голодомору в районі Лучанського кладовища.

О 16:00 хвилиною мовчання сумчани вшанують пам'ять жертв Голодомору біля скверу імені Тараса Шевченка. Тут же відбудеться акція “Запали свічку”. Увечері в Сумах відбудеться перегляд фільму “Голод 32-33”.

У свою чергу, в сьогодні в Харкові стартував телемарафон “Дзвони пам'яті”, присвячений пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Як повідомили в прес-центрі “Майдан Свободи”, протягом декількох днів харківські історики, дослідники Голодомору, журналісти, правозахисники в прямому ефірі телеканалу “Фора” будуть обговорювати питання, які пов'язані з дослідженням різних аспектів Голодомору як геноциду українського народу, і ушановувань пам'яті жертв цього злочину.

Також сьогодні в Харкові на площі Свободи відбудеться акція “Запали свічку”.

Як стало відомо, завтра в рамках телемарафону “Дзвони Пам'яті” в прес-центрі Площа свободи відбудеться презентація книги Голодомор 32-33 рр.. в Україні за документами ГДА СБУ. Анотований довідник.

Як стало відомо, в Луганську в Сквері Пам'яті майже 20 осіб вшанували пам'ять жертв Голодомору 1932-33 рр..

Як передає агентство "Інтерфакс-Україна", більшість з присутніх - представники організації "Просвіта", деякі з присутніх тримали в руках державні прапори.

У заході також брали участь представники духовенства.

Крім того, в суботу у Свято-Вознесенському соборі пройшла панахида, присвячена жертвам Голодомору.

Влада Дніпропетровщини проігнорувала Голодомор

На поминальний молебень пам'яті жертв Голодомору не прийшов ніхто з Дніпропетровської обладміністрації, повідомляє “Українська правда”.

Влада Дніпропетрощини проігнорувала церемонію вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-33 років.
О 10.00 в суботу біля пам'ятника жертвам голодомору на 9-му км Запорізького шосе зібралося близько 150 осіб.

Співробітники МНС, міліції, чиновники та жителі міста поклали квіти і вшанували хвилиною мовчання пам'ять жертв Голодомору.

Поминальний молебень провів єпископ Дніпропетровський Симеон, представник УПЦ (КП).

У той же час глава Дніпропетровської обладміністрації Олександр Вілкул, голова Дніпропетровської облради Євген Удод, мер Дніпропетровська Іван Куліченко, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іреней не прийшли на молебень.

Мер Одеси також відмовився вшанувати Голодомор

Мер Одеси Олексій Костусєв не прийшов на скорботний захід біля пам'ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років.

В Одесі представники влади, партій і громадських організацій взяли участь у скорботній церемонії, повідомляє УНІАН.

В свою чергу глава Одеської облдержадміністрації Едуард Матвійчук прибув до пам'ятника на півгодини раніше, ніж було оголошено.

Представники місцевої влади поклали корзини квітів до підніжжя пам'ятника і, відмовившись від спілкування з журналістами, вирушили до будівлі облдержадміністрації.

Обговоренню проблематики політичних репресій більшовицької влади проти українського народу був присвячений напередодні круглий стіл, скликаний за ініціативи деканату історичного факультету Одеського національного університету ім. Іллі Мечникова. За словами декана В’ячеслава КУШНІРА, науковці і студенти продовжують збирати свідчення про трагічні факти 1932-33 років, адже відомо, що Одещина є однією з найбільш постраждалих областей від Голодомору. Дослідники зазначають, що впродовж тих двох років місцевою міліцією було порушено 23 кримінальні справи за фактами канібалізму.

Віктор Ющенко через YouTube звернувся до українців

Лідер політичної партії «Наша Україна», Президент України (2005-2010) Віктор Ющенко через YouTube звернувся до співвітчизників з нагоди вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років.

У своєму зверненні В.ЮЩЕНКО наголошує, що по всій Україні пам’ять мільйонів невинних жертв Голодомору-геноциду вшановують звичайні люди, не дивлячись на формальності, владу, політиків.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.